Vetřelci (1986)

95%
"Vetřelci" jsou jasnou ukázkou toho, že pokračování může být hodně dobré. Sice nepředčí originál, ale přesto se jedná o tak dobrý film, že ho nesmíte přehlédnout.

 

Vetřelci

Aliens

USA, Velká Británie, 1986, 137 minut

 

Režie: James Cameron

Scénář: James Cameron, David Giler a Walter Hill na základě postav Dana O'Bannona a Ronalda Shusetta

Hrají:

Sigourney Weaver (Ellen Ripley)

Carrie Henn (Rebecca „Newt“ Jorden)

Lance Henriksen (Bishop)

Bill Paxton (Hudson)

Jenette Goldstein (Vasquez)

 

„Vetřelci“ jsou považováni za jedno z nejlepších pokračování, jaké kdy byly natočeny. V tomhle se James Cameron vyzná, protože o pár let později, konkrétně v roce 1991, se mu podařilo překonat vlastního „Terminátora“ ve filmu „Terminátor 2“. „Vetřelci“ jsou na první pohled jiným filmem než původní „Vetřelec“ a mnohem více je zaměřeno na snahu přežít. Horor je upozaděn, především ten gotický, kterým se může pyšnit „Vetřelec“. Ale je to dáno tím, že příběh se nám rozvíjí a my se setkáváme s dalšími hrdiny a hlavně šířeji proplouváme do vetřeleckého vesmíru.

Matka vetřelců je vážně krasavice.

Ripley, jako jediná přeživší, uvedla samu sebe do hibernace a probouzí se o téměř 60 let později. Svět je trochu jiný, její dcera je mrtvá, ale co se nezměnilo, je lidská povaha, která se vyznačuje podezřívavostí, nedůvěrou, ale také prospěchářstvím za každou cenu, klidně i za cenu lidského života. Ripley nikdo nevěří, alespoň ne hned. Jenže sama velmi záhy zjišťuje, že velké problémy jsou na obzoru. Na planetě, kde Nostromo podnikalo svou záchranou misi, je vytvářena kolonie a je zde již 70 rodin, které zde mají najít nový domov. Ripley je s tímhle obeznámena a je zděšena. Samozřejmě netrvá příliš dlouho a i kolonisté zjistí, že planeta je obydlena tvory, kteří mají tři stádia vývoje a jejich tělo vylučuje kyselinu, která leptá bránící se lidské jedinci i po zabití vetřelce.

Androidi nemají na růžích ustláno.

Ripley je přizvána na záchrannou misi jako konzultantka, ale samozřejmě, co se nestane. Záchranná mise se zúží na záchranu jediné dívenky Newt, zbytek kolonie je po smrti anebo ve stavu, kdy jen čeká na to, až se jejich hrudní koše otevřou a na svět přijdou noví malí vetřelci. Záchranná mise se mění v misi o přežití, protože vojáci jsou uvězněni na planetě, kde se to doslova hemží vetřelci, kterých je tolik, že je prostě není možné všechny zabít. Ale dovídáme se novou skutečnost. Možná existuje něco jako matka. A kdyby ta zemřela, snad by i zbytek „úlu“ přestal fungovat.

Pro záchranu dívky udělá cokoli.

Film skvěle zachycuje vojenskou operaci, hlášky vojáků jsou uvěřitelné a místy jako by se skutečně jednalo o záznam akce. Ridleymu Scottovi se něco podobného podařilo ve filmu „Černý jestřáb sestřelen“, což je snad také jediná zajímavost tohoto filmu. Ale hlavně, boj o přežití je ve „Vetřelcích“ zachycen s emocemi, není to bohapustá střílečka. Ripley se nám z ohrožené ženy na konci mění v drsnou akční hrdinku, které více záleží na životě malé chráněnkyně než na životě vlastním.

Na velkého parchanta s velkýma rukama.

Co je potřeba na filmu vyzdvihnout je jeho vizuální a triková stránka. V rámci „Vetřelce“ jsme byli v podstatě na jednom místě, ale tady se dostáváme do exteriérů a především skvělých interiérů. Vetřelec opět může číhat kdekoli ve tmě, za rohem anebo rovnou nad našimi hlavami. Sigourney Weaver opět podává geniální výkon, má mnohem více prostoru jako herečka, což se také odrazilo v tom, že byla nominována na Oscara. Škoda, že nominace zůstala neproměněna. Ať tak či tak, „Vetřelci“ jsou jedním z nejlepších sci-fi hororů a skvěle následovali původní film. James Cameron v té době ještě uměl natočit vizuálně skvělý film se silným, zajímavým a originálním příběhem. To druhé už se mu u takového „Avatara“ prostě nepovedlo. Za úžasnou vetřelčí královnu dávám tomuhle filmu stejné hodnocení jako jeho předchůdci.

 

Hodnocení: 95%

Hororové filmy (příšery, zvířata, mimozemšťani, děti)


Přidat komentář