Vila Roza (2013)

60%
Bulharský horor? Ale ano, jen kdyby to nemělo tak přehnanou stopáž.

Vila Roza

Bulharsko, 2013, 120 minut

 

Režie: Martin Makariev

Scénář: Boby Zahariev, Martin Makariev a Alexander Penev

Hrají:

David Chokachi (Steven Korth)

Lydia Indjova (Nadya Kirilova)

Plamen Manassiev (George Asenov)

Elena Petrova (Dora Zlateva)

 

Bulharský horor rozhodně není pojem, který by byl nějak extra známý, ale co si budeme povídat, ono ani spojení český horor není zas až tak bohaté na velké množství kousků. Pravda, přece jen zde nějaké jsou. A stejně tak jsou zde i nějaké hororové filmy v Bulharsku. Jedním z nich je právě snímek „Vila Roze“, který šel ven v roce 2013 a na první pohled si ukousl celkem velké sousto – film má rovné dvě hodiny stopáže.

 Společné večery nejsou vždy zábava.

Co si budeme namlouvat, ten čas sám o sobě dovede odradit anebo minimálně vzbudit pochyby. Je možné vést hororový snímek dvě hodiny, aby bylo možné udržet napětí, aby bylo možné stále ještě diváka děsit a nenudit? Protože na první pohled „Vila Roza“ nevypadá jako něco, co by mělo představovat dvouhodinové krvavé orgie. Tohle je na první pohled atmosférický snímek, který se vás bude snažit postrašit. A na to je zvolená stopáž přece jen příliš dlouhá.

 Jen si tak trochu vyjít.

Snímek začíná tím, že se pár vydává na chatu kdesi v lesích, respektive do domu, který se jmenuje Vila Roza. Tam se setkává s dalším párem, o kterém už ale tušíte, že má nějakou minulost. To je potvrzeno tím, když se ve vile objevuje Američan, který má nejspíš něco s paní domu, protože na ní má furt nějaké narážky a ona se na něj tak nějak nejistě a nebezpečně kouká. Na základě toho tušíte, že všechno rozhodně nebude v pořádku. Gore festival ale opravdu nečekejte, což je moc dobře.

 Vystřelí? Nevystřelí?

Od začátku je zde budována atmosféra, a to oceňuji, protože se zase ukazuje, že horor postavený na atmosféře dokáže vzbudit hrůzu. Ale pravda, v případě snímku „Vila Roza“ jde atmosféra na úkor všeho ostatního, což rozhodně není prvek, který by byl úplně v pořádku. Dějovost se z filmu vytrácí a vy si uvědomíte, že tohle prostě nestačí. Když zůstane jen atmosféra, najednou už není snímek tak záživný, jak byste si přáli. Hlavně když má tak přepálenou stopáž.

 I na trochu krve dojde.

„Vola Roza“ není výborný horor, ale je to horor, který opět dokazuje, že i ve slovanských zemích je potenciál k natáčení zajímavých hororů. Pravda, tady je to až moc stříknuté americkým, možná britským hororem současnosti, ale to vůbec nevadí, protože ty postavy přece jen jednají trochu jinak, než by se očekávalo. Dostanete tak sice zdlouhavý, ale zajímavý snímek, který buduje hlavní děj na žánru domu hrůzy, ale činí tak psychologickou a atmosférickou cestou.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář