Vlkodlak (2018)

40%
Vlkodlak na polský způsob bez vlkodlaka.

Vlkodlak

Wilkolak

Polsko, Nizozemsko, Německo, 2018, 88 minut

 

Režie: Adrian Panek

Scénář: Adrian Panek

Hrají:

Kamil Polnisiak (Wladek)

Nicolas Przygoda (Hanys)

Sonia Mietielica (Hanka)

Danuta Stenka (Jadwiga)

 

Rovnou se přiznám, tady byla očekávání velmi odlišná od filmové reality. Když dostanete snímek, který se jmenuje „vlkodlak“, asi budete čekat, že se tam vlkodlak objeví. A to ani nemluvím o tom, že se to odehrává na konci druhé světové války, vlastně už po osvobození v Evropě. To je spojení, které mně osobně zní velmi zajímavě. Ve výsledku jsem ale naplnění tohoto spojení nedostal.

Děti na pochodu.

Jasně, asi by se mi líbilo víc, kdyby zde byli nacisté, kdyby to bylo pojaté jako cool horor, podívaná, která chce bavit, ale to film „Vlkodlak“ rozhodně není. Je to válečné, potažmo poválečné drama, kde o humor a pobavení jde spíše až v té poslední řadě. Primárně jde o to, jestli se skupině, kterou sledujeme, podaří přežít v nelidských podmínkách. A to už nejsou uvězněni ani v koncentračním táboře.

Ale i najíst dostanou.

Ta skupina je zajímavá, protože se jedná o skupinku dětí, která byla osvobozena z koncentračního tábora. Konkrétně je to osm dětí. Nejsou samy. Mají s sebou dospělého. Tedy alespoň chvíli. Pak už v tom jsou tak trochu samy. Až na psy, kteří hlídali v táboře a po jeho osvobození byli propuštěni ven. Psi mají hlad, děti jsou snadná kořist, boj o holý život začíná.

Ale pozor na psy.

A víc ve filmu netřeba hledat. Mluvit o něm jako o hororu je sice hezké, ale tohle je prostě primárně drama, kde jde o přežití dětí. Asi to je škatulkováno jako horor především proto, že tam jsou potenciálními oběťmi právě děti. A jo, je to díky tomu drsné, ale přece jen bych tu asi volil trochu jinou škatulku jako třeba jen historické válečné drama. A rozhodně nečekejte vlkodlaka.

Tenhle ví, jak to chodí.

Polsko-německo-nizozemský snímek „Vlkodlak“ je ukázkou toho, že je lépe vhodně zařazovat snímky. Člověk pak přece jen může mít trochu jiná očekávání, než jaká dostane. Ale popravdě, ani tak mi nepřišlo, že je to snímek, který by konkrétním tematickým zařazením nutně potřeboval druhou světovou k tomu, aby dal světu něco hlubšího a smysluplnějšího.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (survival)


Přidat komentář