Vražedná opice (1988)

70%
George A. Romero není jen zombie režisér, natočil toho více dobrého.

Vražedná opice

Monkey Shines

USA, 1988, 113 minut

 

Režie: George A. Romero

Scénář: George A. Romero podle román Michaela Stewarta

Hrají:

Jason Beghe (Allan Mann)

John Pankow (Geoffrey Fisher)

Kate McNeil (Melanie Parker)

Joyce Van Patten (Dorothy Mann)

 

Je to trochu smutné, že se na tvorbu George A. Romera zaměřuji více až po jeho smrti, ale můžu si říkat, že mu tím vzdávám hold. Pokud by si jeden myslel, že jsou jeho tvorba jen zombie, je to hodně omezený přístup k tomu, co vytvořil, protože George A. Romero má na svědomí i další velmi dobré horory, a to včetně snímku „Vražedná opice“, který na první pohled překvapí dlouhou stopáží.

 Skončit na vozíku je pro něj prokletí.

„Vražedná opice“ má sice dlouhou stopáž, ale musím se přiznat, že já jsem se při sledování nenudil. Nebylo to vyloženě originalitou tématu, ale prostě tím, že se pořád něco dělo a že hlavní zvířecí protagonista byl prostě skvělý. Základní dějová linie je ale celkem jednoduchá. Allan má nehodu, po které se z něj stává kvadruplegik a je upoután na kolečkové křeslo, které ovládá jedině ústy.

 Chce opička pomoct?

Aby Allan měl pomocníka, dostává pečovatelku, s kterou si nerozumí. Jeho přátelé ale přijdou ještě s lepším nápadem, a to s tím, že by bylo super, kdyby dostal svou vlastní opičku, která se o něj bude starat. A vzhledem k tomu, že zrovna probíhá výcvik kapucínů, kteří jsou schopni pomáhat, je nasnadě, jaká opička se o něj bude starat. Ella, kterou dostane, je trochu specifická a možná lehce nevyrovnaná.

 On taky chtěl jenom pomoct.

Následuje relativně očekávaný vývoj. Allan se sžije s opicí a ta mu pomáhá. Postupně se začnou dít divné věci, jako kdyby mezi opicí a Allanem vzniklo nějaké hlubší pouto, které se nedá úplně racionálně vysvětlit. Tohle pouto má za následek celkem drsné následky pro některé osoby, které se Allanovi znelíbí, které ho naštvali, nebo na které prostě neměl náladu. Ella všechno zařídí.

 Že by ho zvládla oholit?

„Vražedná opice“ je snímek, kterým George A. Romero ukázal, že zvládne i jiná témata než zombie, prokázal svou vypravěčskou schopnost, a to i na tématu, které se jeví celkem jednoduché. Ne přímo banální, ale dovedete si představit, jak se to vyvine. Díky dobře zahraným postavám, skvělé opici v hlavní roli a přesné režii, vás bude snímek bavit, i když je na první pohled moc dlouhý.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (zvířata, vědci, vrazi)


Přidat komentář