Vyléčení (2017)

20%
Jak se budou lidé dívat na vyléčené zombíky?

Vyléčení

The Cured

Irsko, Francie, 2017, 95 minut

 

Režie: David Freyne

Scénář: David Freyne

Hrají:

Ellen Page (Abbie)

Sam Keeley (Senan)

Tom Vaughan-Lawlor (Conor)

Stuart Graham (Cantor)

 

Ellen Page rozhodně není moje favoritka, i když je pravda, že snímky s ní mě prostě moc nebaví, i když jsou samozřejmě výjimky, jako třeba „Juno“, „Super“ nebo „Počátek“. „Vyléčení“ k těmto výjimkám nepatří, ale není to ani tak tím, že bych neměl rád hlavní herečku, ale je to prostě proto, že se tenhle snímek moc nepovedl, i když se snažil o originální pojetí.

Ellen nějak nemůžu přijít na chuť.

O originální pojetí čeho? O originální pojetí zombie hororu. Nejsme totiž v dob, kdy apokalypsa začne, ani v období, kdy probíhá, ale zaměřujeme se na fázi, kdy bylo zjištěno, že se jedná o infekci, tato infekce je potlačena a osoby, které se projevovaly jako zombie, se vracejí do svého původního stavu, protože jsou podle všeho vyloučeny a mohou se znovu zařadit do společnosti.

Dali hlavy dohromady.

Tohle není vůbec špatné východisko a skutečně je to zajímavý, trochu jiný pohled na to, jak může vypadat zombie snímek. Jenže místo toho, aby se tvůrci zaměřili na zajímavé postavy, aby se snažili nějak rozehrát osobní dramata, do popředí se za každou cenu dere sociální kritika, která z toho tryská tolik, e se v tom příběh ztrácí a není se moc na co dívat, protože to dějově nudí.

Ulička hanby?

Přitom snímek „Vyléčení“ v sobě rozhodně má potenciál, který se dal využít, mohl být velmi emotivní, ale nějak se to nepodařilo přenést na diváka, nejsou zde scény, které by tohle skutečně dokázaly. A je to škoda. Neokoukané tváře, kromě Ellen Page, mohly napomoct syrovosti filmu, realističnosti, ale nakonec se děje jen to, že film těží z žánru, chce ho rozvinout jinak, ale nedaří se to.

Je opravdu vyléčený?

Irsko-francouzský snímek „Vyléčení“ je tak pro mě jen zdlouhavou nudou, která v sobě sice něco měla, čím by mohla zaujmout, ale podáno je to způsobem, který nechává diváka chladným. A to je celkem škoda, protože synopse tohoto filmu se zdá jako krok správným směrem. Nakonec to byl ale jen úkrok stranou, po němž se celý nápad zřítil z útesu a byl zabit.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář