Výtah smrti (2001)

20%
"Výtah smrti" je příliš rozplizlým filmem, aby mohl být skutečně dobrým.

Výtah smrti

Down

USA, Nizozemsko, 2001, 111 minut

 

Režie: Dick Maas

Scénář: Dick Maas

Hrají:

James Marshall (Mark Newman)

Naomi Watts (Jennifer Evans)

Eric Thal (Jeffrey)

Michael Ironside (Gunter Steinberg)

 

Když se podíváte na to, o čem tenhle film je, trochu vás překvapí jeho stopáž. Pokud si ale snímek „Výtah smrti“ pustíte, uvědomíte si, že ta stopáž je celkem možná, protože než se na scéně objeví hlavní postavy, než překonáte úvodní, zdlouhavou scénu, která sama mohla být filmem, už za sebou budete mít dvacet minut. Až pak se začíná něco dít, až pak zjistíte, jak je to opravdu zdlouhavé.

Naomi Watts.

Výtah vůbec není špatný nápad z hlediska toho, že je to uzavřené prostředí, kde je klaustrofobie celkem normální, a to se ani nemusí dít, prostě jen nastoupíte a dveře se zavřou a výtah jede. Někomu stačí jen to, že se ty dveře zavřou. Najednou se ocitne jako v rakvi. A co teprve ve chvíli, kdy se začnou dít skutečně divné věci, jako kdyby se výtah choval... jako kdyby měl vlastní vůli.

Zachrání ho pes?

Úvodní scéna filmu, který je v mezinárodní distribuci uváděn jako „Down“, ale také jako „The Shaft“, je dobrá, to se musí nechat. Najdete zde celkem šest žen, všechny těhotné, které se najednou ocitnou v zaseknutém výtahu. Nikdo neví, proč se zasekl, co se děje, ale v kabině je jako v sauně, do toho stres... Parádní situace, z které se dle mého dalo vytěžit mnohem víc. To mohl být středobod celého filmu.

Naomi Watts a méně známý týpek.

Ale ne, jakmile tahle scéna končí, film teprve začíná. A má skoro dvě hodiny. S výtahem v mrakodrapu se začínají dít další divné věci. Popravdě už ani jedna další scéna není tak zajímavá jako ta první, kterou jsme sledovali. Jako kdyby si tvůrci vystříleli to nejlepší hned na začátek. To je dost špatné, když vám pak ve filmu nepomůže ani taková herečka, jakou je Naomi Watts, která jinak film dovede pozvednout.

Tahle scéna se povedla.

Americko-nizozemský snímek „Výtah smrti“ v sobě má dobrý potenciál, ale ukazuje se, že to bylo naprosto nezvládnuté. Tvůrci z toho chtěli udělat áčkový horor, a to se prostě nepovedlo. Je to zdlouhavá podívaná, která má zbytečné a nelogické postavy, divná odhalení a finále, které se jeví spíše otravným než jakýmkoli jiným. Příliš dlouhý a příliš špatný film na to, abyste mu věnovali čas.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář