Winchester: Sídlo démonů (2018)

40%
Za mě jedna velká promarněná příležitost.

Winchester: Sídlo démonů

Winchester

Austrálie, USA, 2018, 99 minut

 

Režie: Michael Spierig a Peter Spierig

Scénář: Tom Vaughan, Michael Spierig a Peter Spierig

Hrají:

Helen Mirren (Sarah Winchester)

Sarah Snook (Marion Marriott)

Finn Scicluna-O'Prey (Henry Marriott)

Jason Clarke (Dr. Eric Price)

 

Bratry Spierigy mám celkem rád, protože jsou schopni přicházet s žánrově celkem různými filmy, i když tedy většinou zůstávají v hororových nebo fantaskních vodách. Ale tentokrát jsem byl jejich výtvorem skutečně zklamán a musím říct, že „Winchester: Sídlo démonů“ je slabým áčkovým hororem, který nezachrání ani velmi dobře známá herecká jména, která se zde objevují.

Helen je démonická.

Helen Mirren a Jason Clarke jsou rozhodně jména, která uvidíte u filmů, u nichž se očekává, že budou dobré. Ani u jednoho z herců se nedá říct, že by zklamal. Hráli t, co se od nich očekávalo, i když třeba postava Jasona Clarka byla až moc podobná té, kterou měl Johnny Depp ve filmu „Z pekla“. Ale i to je sám o sobě celkem špatný film, alespoň ve srovnání s komiksem, z něhož vychází.

A přitom je kladnou postavou.

Lady Winchester (Helen Mirren) je trochu pověrčivá paní, která si myslí – vzhledem k tomu, že je dědička po muži, který dal světu pořádné pušky – že ji budou mrtví pronásledovat, pokud jim nepostaví sídlo. A tak staví – každou hodinu, každou minutu už skoro čtyřicet let – dům, který se neustále rozšiřuje, aby zde všichni, kdo byli zabití winchesterovkou našli konečně svůj klid. Ale co ti nejhorší démoni?

Na to, že se mělo natáčet přímo na místě, to vypadá hodně počítačově.

Asi je zřejmé, že se lady Winchester chová trochu divně, a tak je společností Winchester vyslán doktor Price (Jason Clarke), který má ověřit, jestli lady není náhodou magor a jestli by nebylo lepší, aby odstoupila z vedení společnosti, respektive byla odejita, když už by ji mohli prohlásit za blázna. Jenže i doktor Clarke, který je trochu na práškách, zjišťuje, že v domě není něco v pořádku.

Nebezpečné křesílko?

Snímek „Winchester: Sídlo démonů“ v sobě má momenty, které jsou klasickými lekačkami a mohou fungovat. Ale může mi někdo vysvětlit, jak se bratrům Spierigovým podařilo natočit film o tak bizarním sídle, které skutečně stojí, ale přitom do toho nepřenést žádnou atmosféru? I plakát filmu v obě tu atmosféru má, ale pak už prostě jen nestačí Helen Mirren v černém. Tohle prostě nevyšlo a vzniklo jen hororové béčko, které ničím netáhne.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář