Wyrmwood (2014)

75%
Australský zombie film, který rozhodně stojí za vaši pozornost.

Wyrmwood

Austrálie, 2014, 98 minut

 

Režie: Kiah Roache-Turner

Scénář: Kiah Roache-Turner a Tristan Roache-Turner

Hrají:

Jay Gallagher (Barry)

Bianca Bradey (Brooke)

Leon Burchill (Benny)

Luke McKenzie (Kapitán)

 

Australský horor už je ve světě docela pojem, ale australský zombie horor není zrovna termín, který by byl až tak známý. Těch hororů z australské provenience přece jen zase tolik není a těch zombie filmů z Austrálie je poskrovnu. O to větší pak byla očekávání, která byla do filmu vkládána. A musím říct, že se opět potvrzuje, že zombie žánr ještě není mrtvý a jsou zde kousky, které stojí za pozornost.

 Zombie vypadají dobře.

Co si budeme povídat, snímek „Wyrmwood“ nezačíná nijak objevně. Hned na začátku sledujete skupinu zabijáků, jak střílí do mnohem větší skupiny zombie. Zrovna dojdou náboje, ale netušíme, co se stane, protože na nás jeden ze zabijáků namíří brokovnici a dojde ke střihu, kde se uvede název snímku. Pak se zaměřujeme na to, jak se skupinka dala dohromady, jaké jsou jejich osudy.

 Těžkooděnci jsou taky frajeři.

Film má celkem zajímavou strukturu, i když to není nic zásadně objevného. Jsou zde flashbacky několika postav, abychom věděli, jak se poznaly a jaké jsou jejich motivace. V tomhle směru je to velmi dobré, ty scény jsou dobře natočené a jsou pořádně drsné, přesně jak se od zombie hororu očekává. Celkem tu i snesete skutečnost, že všechny krvavé fontány, které vystříknou z prostřelených hlav, jsou jednoduše digitální. Je pravda, že mě to nejprve iritovalo, ale člověk se s tím prostě smíří. Stejně nemá moc na výběr. „Wyrmwood“ má alespoň drive.

 Nechybí ani křehkost.

Kromě toho, že sledujeme skupinku chlapů, co se snaží přežít v divočině – divočina tady dostává nový význam – tak se zaměřujeme i na jakési vojáky a laboratoř, v které se provádějí experimenty, a kde je jedna z mála ženských hrdinek. Po většinu doby přivázána. Injekcemi je jí něco vpravováno do těla. Tady se tak objevuje jeden ze zajímavých dějových prvků, u kterých čekáte, jak asi vyvrcholí. Díky němu se tak snímek stává v kontextu zombie filmů poměrně originálním.

 Momentka na památku.

„Wyrmwood“ je v první řadě velmi dobře odvedená práce, kde jsou pořádně drsné scény, které očekáváte, je zde špína, která se k tomu nesmírně hodí, jsou zde výborné zombie a hrdinové, s kterými se to dá celkem vyjít, fandíte jim, i když to nejsou hollywoodští krasavci. Líbí se mi realismus/naturalismus filmu, navíc dostanete ještě originální nápady, což už se také moc nevidí. Austrálie ukazuje, že horory jsou jí rozhodně blízké. Postupně se mi jejich tvorba začíná líbit více a více.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář