Xie (1980)

60%
Vizuálně zajímavý hongkongský horor.

Xie

Hong Kong, 1980, 94 minut

 

Režie: Chih-Hung Kuei

Scénář: Chih-Hung Kuei, Chin-Hua Tan

Hrají: Ni Tien, Jung Wang, Szu-Chia Chen

 

Asi se nedá vyloženě čekat, že čínský snímek „Xie“, který je v mezinárodní distribuci uváděn jako „Hex“, bude vyloženě děsivý, přece jen, tohle není vyloženě doména hongkongského hororu, protože u něho mnohdy převládá vizuální stránka, ale právě vizuální stránka je doménou tohoto filmu, a pokud mu nedává zrovna hororový nádech, dává mu alespoň nádech umělecký a ne nezajímavý.

Pěkné tetování.

V hongkongském žánrovém snímku se dá asi celkem předpokládat, že pokud už patří k hororu, většinou se bude jednat o horor duchařský. V tomhle směru není snímek „Xie“ žádnou výjimkou, a i když to na začátku vypadá, že by to mohl být drsný realistický horor o zlu v rodině, tak nakonec je to skutečně duchařský horor, taková ta klasicky vracející se mrtvá žena.

Moc pěkné tetování.

A jak k tomu vrácení se dojde? Ona je celkem obyčejná žena, i když je trochu nemocná. Její manžel je ochlasta a není to zrovna příjemný člověk. Jeho manželka dostává zabrat, jeho služka jakbysmet. Asi nakonec ani není tak překvapivé, že tenhle vztah končí smrtí ženy, tedy manželky. A je to právě ona, kdo se nakonec vrací, i když by měla být podle všech normálních měřítek mrtvá.

Budeme křičet?

I když by se zdálo, že je zde najednou prostor pro skutečný horor, nakonec se ukázalo, že je to spíše prostor pro různá umělecká ztvárnění. A ta se do filmu dostala, ať už je to jen to, jak kamera snímá scénu, případně jak je scéna naaranžována, ale je tu i tanec, který má dost prostoru, a nečekaně hodně. O to zajímavější je, že to je tanec nahý. Z uměleckého hlediska to funguje, z hororového už tolik ne.

Ano, asi ano.

Hongkongský snímek „Xie“ není ani tak zajímavý jako horor, v tomhle směru je trochu slabý a popravdě ani ta atmosféra se mu hlavně ve druhé polovině moc nedaří, ale funguje jako umělecký horor, jako film, který v sobě má velmi zajímavě ztvárněné a divácky celkem přínosné scény, na něž si může oko smlsnout a nemyslím jenom díky erotickému obsahu. Ta představivost je tu dobrá.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář