Xing xing wang (1977)

55%
V Hong Kongu se rozhodli natočit svého King Konga. Bohužel kopírovali až moc.

Xing xing wang

Hong Kong, 1977, 86 minut

 

Režie: Meng Hua Ho

Scénář: Kuang Ni

Hrají:

Evelyne Kraft (Ah Wei)

Danny Lee (Johnnie Fang)

Feng Ku (Lu Tiem)

Wei Tu Lin (Chen Shi-yu)

 

Ať už máte na snímek „King Kong“ z roku 1976 jakýkoli názor, jedno se mu musí nechat: Poté, co opadla vlna kaiju snímků v Japonsku, byl to právě tenhle „King Kong“, který opět zájem trochu oživil, a to na mezinárodní úrovni. Sice ještě několik let trvalo, než se do díla opět ve velkém pustili Japonci, ale úspěch „King Konga“ inspiroval hongkongské tvůrce k tomu, aby natočili vlastní verzi, která bohužel vychází z King Kongova příběhu až moc.

 Hongkongský lidoop na scéně.

Tvůrci udělali první chybu hned na začátku. Jako kdyby nepochopili, co je hlavní devizou kaiju filmů. Jsou to samozřejmě monstra. A když monstrum ukážete v první minutě, přicházíte o poměrně důležitý prvek napětí z toho, co vlastně ničí, zabíjí, atd. A tak se hned na začátku setkáváte s Xing xing wang, tedy králem orangutanů. Masku má poměrně dobrou, od Konga se dostatečně liší, a tak jen čekáte, s čím asi hongkongští mistři přišli. Škoda, že hlavně ve druhé polovině už je to opravdu jen kopie slavnějšího filmu.

 Podprsenka jí moc nedrží. Naštěstí.

Spolu s expedicí se dostáváme do místa, kde byly nalezeny obrovské stopy. Tahle expedice je na filmu to nejlepší, protože jsou zde skvělé scény se zvířaty, kdy v některých případech je až neuvěřitelné, co s nimi herci dělali. Hlavně scény s gepardem jsou skvělé, i když ty s tygrem také nejsou k zahození. Když už jsme u toho, tak ani po trikové stránce není snímek tak zlý a scény s obrovskou opicí a malými lidmi fungují, i když to používání zadní projekce je tu až moc nápadné.

 I při útěku je čas na radovánky.

V džungli se člen expedice Johnnie Fang setkává s dívkou Ah Wei, což je obdoba Tarzana nebo Mauglího, jak chcete. Po letecké nehodě jediná přežila a vyrůstala mezi zvířaty. Král orangutanů se stal jejím ochráncem. Se zvířaty se pak naučila žít v zajímavé symbióze, což několikrát předvede. Johnnie ji zachrání, zamiluje se do ní a nechá ji kolem pobíhat ve velmi nefunkční podprsence, což divákovi ale vůbec nevadí. Společně se však musí vrátit do civilizace, aby dohlédli na to, jak bude s obřím opičákem zacházeno.

 Destrukce na scénu!

Druhá polovina už je opravdu o ničem a je to jen kopírování „King Konga“, kdy dokonce dojde i k vyšplhání na mrakodrap, odkud se opičák brání. Samozřejmě hlavně proto, že bylo ubližováno jeho chráněnce. Do toho jsou tu pak američtí vojáci, kteří mluví mandarínštinou, což jen podtrhává pocity absurdnosti, které budete z konce filmu mít. Tam už to opravdu není ono a vy si říkáte, že se mělo zůstat v džungli, kde to bylo alespoň trochu zábavné. Té druhé poloviny je opravdu škoda.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář