XX (2017)

50%
Jak jsou na tom hororové autorky?

XX

USA, Kanada, 2017, 80 minut

 

Režie: Roxanne Benjamin, Karyn Kusama, St. Vincent a Jovanka Vuckovic       

Scénář: Jack Ketchum, Jovanka Vuckovic, Roxanne Benjamin, St. Vincent a Karyn Kusama

Hrají:

Natalie Brown (Susan Jacobs)

Jonathan Watton (Robert Jacobs)

Peter DaCunha (Danny Jacobs)

Peyton Kennedy (Jenny Jacobs)

 

Povídkový film, který se skládá z celkem čtyř povídek, jež nejsou nijak provázané a nijak na sebe tematicky nenavazují. Tedy kromě toho, že to jsou horory. Tématem jsou jen ženy-režisérky/scenáristky. První povídka je „The Box“ a bohužel je škoda, že to je to nejlepší na začátek. Tady budete mít hned od začátku pocit, že to má dobrou atmosféru, že je zde dobré budování celé historky až k jejímu finále, které je zbytečně dvojité.

 Co to je asi za dárek?

„The Box“ je dobré a drsné, ale hlavně to probleskování té děsivé atmosféry je super, i když to nedojde naplnění. „The Birthday Party“ je z jiného soudku. V hlavní roli máme Melanii Lynskey, která jednoho rána zjistí, že její manžel je mrtvý. Aby nezkazil narozeninovou oslavu své dcerky, snaží se jeho tělo nějak kamuflovat. Tady už nejde ani tak o horor, jako o černohumornou anekdotu, která nemá až tak špatný konec.

 Tam bych raději nešel.

Ve srovnání s „The Box“ je „The Birthday Party“ špatným filmem, ale to i celkově. Prostě to není ono. Všechny povídky mají trochu problém s tím, jak končí. A platí to i pro povídku třetí, která se jmenuje „Don't Fall“. Strach z výšek, tajemné malby ve starých jeskyních a postupné vyvražďování jednotlivých postav. Není na tom nic nového, není na tom nic objevného a popravdě ani výrazně zajímavého.

 Hostina.

A tak můžeme dojít až k poslední povídce, která se jmenuje „Her Only Living Son“. Jedná se o povídku s velmi dobrou atmosféru a trochu i nečekaným vývojem. Tady máte pocit, že to je konečně něco trochu originálního, a to i v pojetí, co je zde v některých scénách zobrazeno. Finále filmu neubližuje, dává mu ještě o něco hlubší rovinu. Přesto mě více bavila povídka první.

 Starostlivá matka.

Ve filmu „XX“ se daly dohromady ženy, které chtějí točit hororové filmy. V podstatě až na druhou povídku se jim hororový film podařilo natočit. Ženy jen ukazují to, že celkově je na tom horor spíše špatně a že zde chybí nápady. Ale to není dáno tím, že filmy točily ženy, ale prostě tím, že takový je současný stav. Není to dno, to rozhodně ne, ale chtělo by to ještě zamakat, aby to byla pecka.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (příšery, béčka, vrazi)


Přidat komentář