You're Next (2011)

70%
Rodinné setkání všech členů rozhodně nemusí dopadnout mírumilovně. A ne jen proto, že se sourozenci hádají.

You're Next

USA, 2011, 95 minut

 

Režie: Adam Wingard

Scénář: Simon Barett

Hrají:

Sharni Vinson (Erin)

Nicholas Tucci (Felix)

Wendy Glenn (Zee)

AJ Bowen (Crispian)

 

Když se o nějakém filmu hodně mluví a mluví se o něm navíc pozitivně, většinou máte pak velká očekávání. Velmi často se pak setkáte s tím, že tato očekávání nejsou naplněna, a vy od filmu odcházíte s tím, že to není asi úplně to, co jste čekali, anebo netušíte, proč vlastně ty pochvalné hlasy byly tak moc pochvalné. Mimo hororový žánr se mi to – v době psaní této recenze – stalo se snímkem „Špinavý trik“, v hororovém žánru pak právě s filmem „You're Next“.

Kdo vypustil zoo?

Ani v jednom případě nemohu říct, že by se jednalo o špatné filmy. Ony jsou dobré, o tom žádná, ale prostě nemohu pět chválu do všech stran. Ano, jsou zde prvky, které vás prostě ohromí, ale já se většinou snažím hodnotit snímek jako celek a nemohu si pomoct, tohle je prostě jen další, nadprůměrná podívaná, která v sobě ale nemá tolik, aby mě naprosto odrovnala.

Kdo bude další?

Zápletka je celkem klasická. Dům, kde nic netušící rodina právě prožívá menší sraz, protože se sjedou rodiče a všechny čtyři jejich děti s partnery, je napadena neznámými agresivními útočníky. Síla filmu spočívá zpočátku v tom, že naprosto netušíte, proč se tak děje, proč maskovaní muži zabíjejí, navíc celkem drsným způsobem. V tomhle směru je snímek na skutečně vysoké úrovni a trikově nezklame. Co je dle mého hlavní problém, to je prostě rozvržení jednotlivých scén.

Taťka je doma!

Jsou zde naprosto úchvatné scény, které prostě nečekáte. Díky tomu se snímek stává nadprůměrným a částečně originálním. Čekali byste možná další Funny Games, ale zas takhle jednoduchý snímek není, a to je třeba rozhodně ocenit. Stejně jako jednotlivé zvraty, které nás nakonec dovedou i k finální pointě, kterou je rozhodně třeba vyzdvihnout, protože film dostává několik nových nábojů. Takhle to je s ním celou dobu. Když už vám přijde, že se nic nestane, ještě dostanete jednu ránu. Respektive ne vy, ale hlavní hrdinka, které je to, co vás bude držet v očekávání.

Že by čas na sebevraždu?

„You're Next“ je jednoznačně snímek, který v současné produkci vyniká, ale nesmíte do něj vkládat až moc velké naděje. Je profesionálně udělaný, není to zas jen další duchařský kousek, ale dostanete něco jiného, co ve své kategorii přesahuje, ale pokud zůstaneme v hororovém žánru jako celku, asi to není film, který vás ovlivní po zbytek života, protože podobné kusy už zde prostě byly. Ne možná tak kvalitně natočené, ale rozhodně nebudete mít pocit, že vidíte něco naprosto nového.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář