Abominable (2006)

60%
Minimalistický lesní monster horror, který za mě funguje.

Abominable

USA, 2006, 94 minut

 

Režie: Ryan Schifrin

Scénář: Ryan Schifrin a James Morrison    

Hrají:

Matt McCoy (Preston Rogers)

Haley Joel (Amanda)

Christien Tinsley (Otis Wilhelm)

Karin Anna Cheung (C. J.)

 

Tohle je snímek, který má dle mého názoru na ČSFD zbytečně nízké. Já vím, že tohle není film, který by měl bourat žánrové hranice, nepřináší v hororu nic zásadního, ale celkově, jak je film natočen, mi přišlo, že to je prostě velmi pohodové béčko, které dává divákovi, co chce vidět, a sem tam možná i něco trochu navíc. V tomhle případě se jedná o především o trikovou stránku.

Jenom se díval.

„Abominable“ je snímek z roku 2006, a tak se ještě tvůrci zamýšleli nad tím, že CGI efekty by nemusely být jeho součástí, protože prostě nejsou dost kvalitní na to, aby příšera ve filmu vypadala opravdu dobře. A tak vzali za vděk klasickými trikovými sekvencemi, což se vydařilo. „Abominable“ má gore, které je docela kvalitní, není zde nic moc digitálního a vypadá to dobře.

Copak to je v jeskyni?

Celý příběh se točí kolem Prestona Rogerse (Matt McCoy), který za sebou má nehodu, po níž přišel o ženu, ale také o hybnost. Je upoután na invalidní vozík kdesi v horách, které ho stáli hodně jeho života. AS jelikož nemá moc co na práci, tak čumí oknem ven. Ano, v tuhle chvíli to začíná hodně připomínat Hitchcockovo Okno do dvora, ale takové ambice snímek „Abominable“ rozhodně nemá.

To je ale velká huba.

I když by Preston klidně mohl být úchylák, co očumuje mladé holky, které přebývají v chatě naproti – a on takový trochu i je, ale ne perverzním způsobem – tak mu jde především o to, že má o holky strach. Jako kdyby v okolních lesích něco bylo. Mladé ženy jsou v nebezpečí a Preston se je snaží varovat. Samozřejmě ho nejprve mají za úchyla, ale les jim ukáže, že nebezpečí skutečně hrozí z jeho hlubin.

Moc pěkná příšerka.

Americký horor „Abominable“ je příjemné béčko, které jsem si pro jeho jednoduchost a přímočarost užil. Navíc je zde jako bonus snaha ukázat pěkně hnusné scény, které fungují jak po vizuální stránce, tak po stránce trikové. Jsou prostě dobře natočeny. To jsem od takového filmu ani moc nečekal, myslel jsem si, že to bude odfláknuté. Ale někdy tvůrci chtějí i béčko udělat pořádně. A to je dobře.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (gore, příšery, béčka)


Přidat komentář