Z-Time (sbírka komiksových povídek)

35%
Původně španělské komiksy vyšly i v angličtině. Není to žádný zázrak, ale o zombie komiksu se prostě musí psát, ať je jakýkoli.

 

Z-Time

Vydalo nakladatelství AAM/Markosia, sbírka tematických komiksových povídek, 2011

 

Scénář: Pedro Belushi, David Braña, Martin Cagliani, Roberto Corroto, Santiago Eximero, Anna Raven, Oscar Rodriguez

Kresba: Cesar Acevedo, Juan Alarcon, J. A. Ares, Julian Cardozo, Roberto Corral, Julio Loyola, Guillermo Romano, Franco Stagni, Enrique Santana, Francisco Viloria

 

Při prvním pohledu na tuhle komiksovou sbírku, která je tvořena krátkými příběhy, jež spojuje jedno specifické téma, jsem si říkal, že to je hodně dobrý nápad a že by to mohl být skvělý kousek do mé sbírky. Trochu jsem se mýlil, protože na druhý pohled je tohle komiksová sbírka, která kvalitami jde na úroveň horších sborníků, jež vycházejí u nás. Hlavním pozitivem tak zůstává téma, které bylo pro komiks vybráno. Tímto tématem jsou zombie.

Ukázka z komiksové sbírky Z-Time.

„Z Time“ je tvořen tak, že se skutečně jedná o sbírku komiksových povídek, kde na sebe jednotlivé kousky příliš nenavazují, i když je všechny spojuje jeden rámcový příběh. Rámcový příběh se točí kolem toho, že na planetu, která je podle všeho Země, přistanou mimozemšťané. Trojice zelených mužíků ve skafandrech se vydává zkoumat náš svět, který je velmi zajímá. Jejich zájem je čistě výzkumného charakteru, nic podobného jako „Mars útočí“. Chtějí se prostě dovědět, co je tahle planeta zač.

Ukázka z komiksové sbírky Z-Time.

Ke zkoumání mají ufouni poměrně zajímavou metodu. Stačí, aby se dotkli nějakého předmětu v nedalekém muzeu, a hned zjistí, jaký se k tomu předmětu váže příběh. Metoda má trochu mezery, protože by se v podstatě mohli dotknout čehokoli a zjistit o tom něco, ale nebudu zas tak moc rýpat. Rámec máme na světě a o to šlo. Jakmile se mimozemšťan dotkne artefaktu, na několika málo stránkách se odvíjí krátký příběh z minulosti. Všechny příběhy mají jedno společné – nějakým způsobem v nich figurují zombie. A také mají společné ještě jedno – jejich kvalita není nijak závratná.

Ukázka z komiksové sbírky Z-Time.

Vzhledem k tomu, že všechny příběhy jsou poměrně krátké, člověk by u každého očekával nějakou pointu, nějaké silné zakončení. To se ne vždy děje. Někdy ten příběh uteče a vy ani nevíte, co se vlastně stalo. Pořád jsem si ale říkal, že se snaha počítá. Jenže pak mě uzemnila jedna skutečnost. Když už člověk dělá nezávisle takovou hodně zajímavou sbírku, proč si s tím editoři a hlavně lettereři nedají trochu práce? Ten text, který je zarovnaný doleva, je opravdu v bublinách příšerný, stejně tak věty, které nejsou zakončené znaménkem anebo chyby, které se v textu objevily. Když už na tom dělalo tolik lidí, to si to po sobě nemohli aspoň jednou přečíst?

Ukázka z komiksové sbírky Z-Time.

Tenhle komiks mě vážně mrzí. Sliboval jsem si od zombie povídkové sbírky něco víc, protože přece jen je to téma, které si něco víc zaslouží. Ale je to na první pohled odfláknuté, některé barvy na stránkách obsahu, apod., jsou příšerně barevné a celé to dohromady vytváří trochu nejednotný celek. Rozhodně nebudu sbírku bránit tím, že je do angličtiny překládána za španělštiny. Příběh, který si z toho celého nakonec zapamatujete, je pak především příběh rámcový, který je ale od poloviny sbírky poměrně jasný, alespoň v tom smyslu, jak skončí. Dovedl bych si podobnou sbírku představit v lepším provedení a s lepšími příběhy. Dát si s tím víc práce a hned je to něco, co si člověk rád uloží do regálu s komiksy.

 

Hodnocení: 35%

Hororové knihy


Přidat komentář