Za černou duhou (2010)

40%
Snímek, u něhož nejspíš nebudete vědět, co si vlastně myslet.

Za černou duhou

Beyond the Black Rainbow

Kanada, 2010, 110 minut

 

Režie: Panos Cosmatos

Scénář: Panos Cosmatos

Hrají:

Michael J. Rogers (Barry Nyle)

Eva Bourne (Elena)

Scott Hylands (Dr. Mercurio Arboria)

Rondel Reynoldson (Margo)

 

Snímek „Za černou duhou“ rozhodně není z těch, které by se daly snadno sledovat. Panos Cosmatos si pro diváka připravil celkem pomalou, ne snadno pochopitelnou podívanou, která je vlastně jen o jednom muži a jedné ženě. Od prvotiny režiséra filmu „Mandy – Kult pomsty“, ale rozhodně můžete čekat něco drsného, něco krvavého. A v tomhle případě navíc i divného.

Divný pán.

I když by se mohlo zdát, že zde vlastně nějaký základní příběh není, ve skutečnosti ho zde najdete. Není nijak komplikovaný. Snímek „Za černou duhou“ totiž nehraje na příběh, ale na to, jakým způsobem jsou jednotlivé scény podány. A místy budete mít pocit, že se zastavil čas, že sledujete scénu, která je neměnná, stejně jako budete mít pocit, že vlastně nevíte, o co jde.

Kdopak to je?

Základní dějová linka filmu „Za černou duhou“ se točí kolem toho, že je zde jistý Arboria Institute, v němž je zavřena neznámá dívka. Institutu velí podivný muž, který by mohl být klidně i ďáblem, alespoň podle toho, jak se chová a jak vypadá. Elena (Eva Bourne) je v institutu sice držena pod sedativy, ale přesto se snaží z domu komplexu za každou cenu uniknout.

Zvláštní dítě.

A tohle sledujeme v podobných obrazech, které jakoby mnohdy ani nebyly provázané, jako kdybyste najednou skočily do nějakého dokumentárního filmu, kde bylo smyslem zachytit jen nějakou pomalou změnu. A pak najednou bum, máte pocit, že jste ve filmu, který se trochu podobá sci-fi klasice „2001: Vesmírná odysea“. Je ale možné, že v další scéně budete sledovat celkem hnusný horor.

Fakt je to divný týpek.

Kanadský snímek „Za černou duhou“ je docela zajímavou prvotinou režiséra, který si buduje celkem osobitý styl. Jako kdyby řecké kořeny vždy zapůsobily tak, že se režiséři projevují do jisté míry bizarně. Panos Cosmatos posunul odkaz svého otce – režiséra filmů „Rambo II“ nebo „Cobra“ – do naprosto jiné roviny. Od Panose nesmíte čekat jen akční biják, musíte čekat něco náročnějšího.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (gore, vědci, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář