Zabiják Joe (2011)

70%
William Friedkin se představil filmem, který ve vás rozhodně zanechá nějaké pocity, ať už pozitivní, nebo spíše negativní. Nečekejte dalšího "Vymítače ďábla", čekejte něco naprosto nového.

 

Zabiják Joe

Killer Joe

USA, 2011, 102 minut

 

Režie: William Friedkin

Scénář: Tracy Letts

Hrají:

Matthew McConaughey (Killer Joe Cooper)

Emile Hirsch (Chris Smith)

Juno Temple (Dottie Smith)

Thomas Haden Church (Ansel Smith)

 

William Friedkin se již nesmazatelně zapsal do filmové historie. Do té hororové především snímkem Vymítač ďábla, ale nezapomenutelným snímkem je i „Francouzská spojka“. Friedkin v posledních letech nenatáčí tolik, jak by mohl – nebo snad měl? –, ale sem tam něco ven pustí. V roce 2006 zaujal snímkem „Brouk“ a v roce 2011 filmem „Killer Joe“, který dnes hodlám recenzovat.

Takhle nevypadá rodina, která je v pohodě.

Když se budete na film „Killer Joe“ dívat, nesmíte mít moc velká očekávání. Vymítač ďábla je geniálním filmem, který má skvělý příběh. Killer Joe má celkem zajímavý příběh, ale o genialitě se zde přece jen mluvit nedá. Problém je v tom, že postavy jsou poměrně stylizované. Celá rodina Smithových je rodina podivínů, venkovských jednoduchých lidí, kteří moc nechápou, o co vlastně jde. Na druhou stranu právě ta stylizace dává filmu jeho specifickou atmosféru.

Jak se najímá nájemný vrah.

Chris chce zabít svou biologickou matku, aby jeho sestra Dottie zdědila peníze z pojistky, což dělá celkem dost peněz pro takovou pomalejší rodinu. Jenže vzhledem k tomu, že nejsou schopní vraždy, najmou si na to specialistu – Joa. Joe je místní zástupce zákona, ale jako vedlejšák má zabíjení lidí. Co si budeme povídat, policista nemá tolik jako nájemný zabiják. Navíc je to skutečný profesionál, má svá pravidla a sám o sobě je postavou, která vás okamžitě uchvátí. No, nebo aspoň zaujme.

Killer Joe a jeho láska.

Matthew McConaughey je hercem, který se prozatím většinou profiloval jako ten hezoun, co je doprovázen nějakou kráskou ve filmu nevalné kvality. Tohle platilo třeba pro snímky „Jak ztratit kluka v 10 dnech“, „Sahara“ nebo „Bláznovo zlato“. Nic moc velkého tady předvádět nemusel, ale na svém kontě má také filmy jako „Lovec démonů“ a z poslední doby zejména „Obhájce“. Filmem „Killer Joe“ nám jenom dokazuje, že může být i charakterním hercem a nepotřebuje vedle sebe blonďaté třeštidlo. Myslím, že od tohohle herce ještě můžeme v budoucnu očekávat hodně.

 

Nakonec se sám obrátí proti svému zabijákovi.

Film „Killer Joe“ je místy hodně béčkový a já si říkám, jestli to byl úmysl. Vypadá to totiž, že si Friedkin dělá za žánru trochu legraci, stejně jako snadno karikuje postavy. Rodina Smithových se skutečně stává rodinou tupců, s kterou si Joe pohrává. Film je ale stále nápaditý a krásně drsný. Killer Joe je jedním ze záporáků, které si zapamatujete. Především pak jeho vystoupení s večeří od KFC. Film ale chápu spíš jako takovou jednohubku, menší sondu, anekdotu, která je místy hodně na hranici dobrého vkusu, což ale já rozhodně nechápu jako negativum, naopak.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (mučení, hnus, vrazi)


Přidat komentář