Záhada Hory mrtvých (2013)

50%
"Záhada Hory mrtvých" dokáže příběhem přece jen překvapit a já jsem rád, protože příběh je to, co se mi na jinak nezajímavém snímku líbilo.

 

Záhada Hory mrtvých

The Dyatlov Pass Incident

USA, Velká Británie, Rusko, 2013, 100 minut

 

Režie: Renny Harlin

Scénář: Vikram Weet

Hrají:

Gemma Atkinson (Denise Evers)

Matt Stokoe (Jenson Day)

Holly Goss (Holly King)

Luke Albright (JP Hauser Jr.)

 

Found footage filmy nikdy nebudou mé oblíbené, Záhada Blair Witch patří k nejnenáviděnějším hororům, alespoň z mé strany, to však neznamená, že bych se chtěl v kině vyhnout možnosti vidět nějaký ten další hororový kousek. Navíc mám rád záhady a Dyatlovova výprava je jednou z celkem zajímavých událostí. Docela jsem se pak na film těšil, i když zas tak velké naděje jsem do něj nevkládal. Musím ale říct, že výsledek přece jen předčil moje očekávání.

Zatím je to ještě sranda.

Režie filmu se ujal zkušený Renny Harlin, který má za sebou filmy jako „Smrtonosná past 2“, „Cliffhanger“ nebo z hororového žánru Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu. Je to tvůrce poměrně protřelý a je vidět, že nějakou tu gradaci umí. Jeho přínos v tomto filmu však není nijak zásadní. „Záhada Hory mrtvých“ je opravdu stylově jen dalším found footage filmem a v ničem zásadně nevyniká. Jsou zde prvky filmů Záhada Blair Witch (první polovina snímku), REC (poslední čtvrtina filmu) a dalších. V tomhle směru nemá „Záhada Hory mrtvých“ čím omráčit a děsí klasickými nástroji. Tma, roztřesená kamera, tma, podivná stvoření, tma, nejistota, rozhádaní lidé. Nic nového a v poslední době jsme toho viděli hodně, co je velmi obdobné.

Chudáci červení paňácové.

Tím, co může vynahradit neinovativnost v oblasti hororové, je příběh. Nejprve k tomu, co se skutečně stalo. V Rusku se v roce 1959, konkrétně 2. února, našlo devět mrtvých horolezců, kteří se vydali na horu Kholat Syakhl (česká transkripce je Cholat Sjachl a v nářečí místních původních obyvatel Mansiů se v překladu jedná o „Horu mrtvých“, v ruštině a se hora nazývá „Gora Mertvetsov“). Událost se stala záhadou především proto, že zde nebyli žádní svědci, zemřeli všichni členové výpravy a někteří měli zranění. Co je všechny zabilo? Mluví se hlavně o tom, že prostě doplatili na velké mrazy, ale záhadologové se snaží v události nacházet něco víc. Nutno přiznat, že různé okolnosti k tomu doslova vybízejí. Smrt všech devíti lidí se prostě nedá dostatečně vědecky vysvětlit.

Scéna pro natáčení je připravena.

Scénárista Vikram Weet, pro něhož je to první realizovaný scénář, se rozhodl jít vlastní cestou a právě v tomhle směru já nacházím určitá pozitiva. Podařilo se mu najít zajímavé propojení s další událostí, která se stala v dějinách, tentokrát dějinách amerických. Je nazývána jako „Filadelfský experiment“. Víc prozrazovat nebudu, to si případně můžete zjistit na internetu, anebo se podívat na „Záhadu Hory mrtvých“, kde je těch faktografických informací poměrně hodně. Myslím si, že právě díky tomuhle propojení je snímek docela dobře oživen a že v závěru je zajímavý paradox, který sice nefunguje dokonale, ale pro milovníky sci-fi je to zajímavé spojení hororu a vědecké fikce.

Lidi jsou v háji, ale točí se pořád.

Dle mého názoru hororová složka nefunguje. Ne po tom, co jsme found footage filmů viděli více. Ale je to právě vědecko-fantastická složka, která snímku dodává něco navíc. V závěru mě film začal velmi bavit, i když pravda, je to opravdu tím, že podobné záhady a nevysvětlené události mě prostě fascinují. Postavy nejsou, jak to bývá u žánru obvyklé, nijak skvělé, ale dá se s nimi místy celkem ztotožnit. Navíc jsem velmi rád, že se nejedná o další horor, kde nic nevidíme. Ono někdy méně je více, ale neplatí to vždy. Found footage v tomhle směru začíná být trochu nudné a stereotypní, protože většinou nevidíme vůbec nic. Viz například Bigfoot: The Lost Coast Tapes anebo i již několikrát zmíněná Záhada Blair Witch. „Záhada Hory mrtvých“ tak ve výsledku funguje přijatelně, ale pokud nemáte rádi „fantasmagorie“, závěr se vám nebude líbit tolik, jako se líbil mně.

Vaše komentáře

ANONYM
Renesme: O záhadném úmrtí devíti ruských turistů jsem se dočetla v časopise a je to tak zajímavé téma, že jsem výše uvedený film shlédnout prostě musela. Nebudu lhát, že v momentě, kdy se dostali do bunkru a byli ohrožovány těmi stvořeními, byla jsem velmi zklamaná. Ale jen do chvíle, než přišla pointa filmu, která vlastně byla geniální. Co se tenkrát na Urale stalo, vysvětleno dosud nebylo, tak proč do toho "Filadelfský experiment" nezatáhnout... Za mě palec nahoru :-). A ještě něco na závěr. Trochu jsem měla trauma z toho, že i v té nejzapadlejší vesnici na Urale hovoří obyvatelé anglicky lépe než já :-).
ANONYM 01.09.2013 11:20:24 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
Tak to souhlasím, přesně takové pocity jsem měl i já. A je fakt, že dneska už se mluví anglicky opravdu všude. Ve filmech určitě :-D
anonym 01.09.2013 16:59:14 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (příšery, survival, found footage)


Číst komentáře