Závrať (2009)

50%
Tak mě z toho závrať nakonec nechytla.

Závrať

Vertige

Francie, 2009, 90 minut

 

Režie: Abel Ferry

Scénář: Johanne Bernard, Louis-Paul Desanges a Ludovic du Clary

Hrají:

Fanny Valette (Chloé)

Johan Libéreau (Loïc)

Raphaël Lenglet (Guillaume)

Nicolas Giraud (Fred)

 

„Závrať“ je jméno, které zní docela slibně. Nemluvě o tom, že snímek a jeho název trochu evokuje Vertigo od Alfreda Hitchcocka, tak se musí tématu nechat, že zase tolik hororů, které by se odehrávaly na skalách, kde by ta závrať hrála důležitou roli, není tolik. A tuto skutečnost snímek „Závrať“ potvrzuje, protože ani on si s tímhle tématem nevystačil celou stopáž.

 Hlavně se nepustit.

Ten začátek je docela klasický. Skupina mladých lidí chce dělat něco, co by dělat neměla. V tomhle případě je to skutečnost, že se vydají do oblasti, která je pro veřejnost uzavřena. Do této oblasti se vydávají proto, že jsou zde krásné skály, po kterých by bylo skvělé se šplhat, cítit se výjimečně a mít jistotu, že tu budou sami a že jim nebude nikdo překážet a nikdo je nebude otravovat. Anebo...

 Teď to chce promyslet.

Anebo je druhou částí filmu, která se v podstatě mění v klasický survival, který v tomhle ohledu nenabízí nic nového. Pro mě má tak snímek „Závrať“ dvě celkem diametrálně odlišné roviny. Ta první část, která se odehrává na skalách, je docela dobře natočena, ta závrať na vás může padnout, i když by rozhodně bylo lépe snímek vidět v kině než na televizoru, kde tu hloubku tak nedoceníte.

 Bezpečný most.

Druhá polovina už pak staví na tom, že uzavřená oblast má svoje tajemství a že jsou zde možná osoby, které nechtějí jen dobro ostatních, ale jsou schopny lidi vykuchat, nebo jim udělat něco jiného, podobně zlého. V tomhle ohledu je snímek trochu nudný – myslím dějově – a dovede nadchnout jen tím, že to zabíjení a ta hra kočky na myš jsou zde celkem dobře podány a jde z toho místy i strach.

 Vypadají zkušeně.

Chvíli jsem měl pocit, že by mohl být snímek „Závrať“ výjimečný film, ale on není výjimečný, on je celkem průměrný, protože nedovedl hlavně ve své druhé části nějak zásadně překvapit a ukázat, že ten začátek nebyl vlastně jen velmi dobrý úvod k tomu, aby se zabíjelo. Ti vidláci mi tu přijdou skoro jako pěst na oko a podle mě to nefunguje tak dobře, jak by mohlo, kdyby se tvůrci pokusili o trochu jiného nepřítele.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář