Ženy od hluboké řeky (1981)

25%
Konečně jsem se dostal k tomu, abych na Necronomiconu recenzoval legendární snímek "Ženy od hluboké řeky".

Ženy od hluboké řeky

Cannibal ferox

Itálie, 1981, 93 minut

 

Režie: Umberto Lenzi

Scénář: Umberto Lenzi

Hrají:

Giovanni Lombardo Radice (Mike Logan)

Lorraine De Selle (Gloria Davis)

Danilo Mattei (Rudy Davis)

Zora Kerova (Pat Johnson)

 

Pokud se někdo někdy dostal k filmům, které jsou považovány za úchylné, děsivé, příšerné, a pokud se tak stalo ještě v jeho dětském věku, v době VHS, asi slyšel o kanibalských snímcích jako „Ženy od hluboké řeky“ (i když já měl vždy pocit, že to je název pro nějaké německé porno) nebo „Kanibalové“. Tohle jsou legendy, o kterých toho strašně moc slyšíte. Pak se na to podíváte a uvědomíte si, že v současné době už tohle není něco, co vás rozhodí. A ne jen proto, že jste viděli horší (rozuměj odpornější) kousky, ale proto, že ono toho v tom zas nic moc není.

A to ještě ani o nic nejde...

„Ženy od hluboké řeky“ by klidně mohly být nepřiznanou kopií filmu „Kanibalové“, protože, co si budeme povídat, některé scény se zde opakují a v podstatě jde o stejný příběh, který je okořeněný ještě drogami. V souvislosti s tímhle kopírování by mě zajímala jedna věc: Co mají sakra Italové proti želvám? Úmrtnost želv se v 80. letech musela právě díky těmhle italským filmům výrazně zvýšit. Ochránci přírody pak z některých záběrů musí docela úspěšně šílet. A co si budeme povídat, celkem opodstatněně.

Prsa se musí zpevnit.

„Ženy od hluboké řeky“ jsou o trojici výzkumníků, kteří se vydávají do džungle, aby zde narazili na dva muže pochybné povahy, na které prý zaútočili kanibalové. Vzhledem k tomu, že jedna z žen je naprosto přesvědčena, že kanibalové neexistují a jedná se o pomluvu, jaké asi bude její překvapení, když se s nimi skutečně setká. Jak už to tak ale bývá, kanibalismus je v tomto případě vyprovokovaný a je dán tím, jak se bílí k indiánům chovají. Ano, je to film s hlubokým sociálním podtextem...

Stačí vydlabat a mají výbornou, víceúčelovou misku.

Dobře, to bylo trochu nadsazeně řečeno, protože žádná velká hloubka zde samozřejmě není. To, že se běloši chovají jako zvířata, to je celkem známo. To, co film sám o sobě prezentuje, je spíš potvrzením než vyvrácením. Neustále pak budete mít pocit, že jste tohle celé už jednou viděli, a to včetně prostřihů do „civilizace“. Je to celé strašně předvídatelné a nakonec ani nemůžete moc obdivovat gore, kterého je docela málo a zas tak moc zásadně nevyniká, což je ale dáno i více jak 30 lety dalších, šílených filmů.

Tohle nebude příjemné.

Kanibalský film „Ženy od hluboké řeky“ je prostě mýtus. Hodně se o tom mluví, vytvořil se okolo toho kult, ale to, že zde hraje herečka českého původu, je asi největší zajímavostí, alespoň pro českého diváka. Není o co stát, protože se jedná jen o „Kanibaly“ podruhé, nijak lépe, spíš jen hůře. Dívat se podruhé na v podstatě to samé, to už je pořádná nuda a ztráta času.

 

Hodnocení: 25 %

Hororové filmy (gore, hnus, survival, zvířata, vrazi)


Přidat komentář