Žízeň (1979)

65%
Když máte žízeň, je třeba se napít, ale když je to žízeň o krvi, jsou zde dilemata. Ale co když vám tu žízeň chce někdo naordinovat?

Žízeň

Thirst

Austrálie, 1979, 93 minut

 

Režie: Ron Hardy

Scénář: John Pinkney

Hrají:

Chantal Contouri (Kate Davis)

Shirley Cameron (Paní Barker)

Henry Silva (Dr. Gauss)

David Hemmings (Dr. Fraser)

 

„Žízeň“ je velmi zajímavě pojatý snímek. Pokud byste čekali, že to bude klasický upírský film, kde se bude pít krev z otevřených ran, budou se cenit tesáky, netvoři se budou dávit na topince a kolík do srdce je přivede do hájemství smrti, tak budete rozhodně překvapení. Tenhle australský film nám zase jednou ukázal, že upírské legendy je možné pojmout trochu jinak, méně mytologicky a více realisticky.

Mám něco na puse?

„Žízeň“ je snímek, který se mytologií ohání, to zase ne že ne. Mluví se tu o rodové linii Alžběty Bathory, je zde nějaké podivné bratrstvo, rozhodně nedošlo k tomu, že by byl upíří svět úplně demytizovaný. Naopak, byla vytvořena mytologie vlastní. Docela by mě zajímalo, jestli nedostatek upířích zubů byl záměr, anebo pouze důsledek finanční situace filmu. Věřím ale spíše první variantě, protože snímek překvapivě dobře drží pohromadě, je smysluplný a nakonec dojde i na ty zuby.

Věrohodní doktoři.

Kate je celkem obyčejná žena, ale právě ji si vyhlédlo bratrstvo, které má zájem na tom udělat si z ní svou členku. Bratrstvo se nechce nazývat upíry, ale jsou těmi, kdo pije krev. Kate je vlastně jejich pokusný králík. Vzhledem k tomu, že její rodová linie se táhne až k Bathory, je jasné, že také musí pít krev. A k tomu se jí bratrstvo snaží donutit. I když ona nechce, i když vlastně nemá zájem, tak skupina doktorů, jak si říkají, ji chce donutit k tomu, aby se krve napila, protože to má být její přirozenost.

Ne, já jsem v pořádku!

„Žízeň“ je tak vlastně snímek nikoli o závislosti, kterou touha po krvi i metafora upírů vlastně mimo jiné je. Tohle je snímek o tom, jak se lidé dokážou ovládat. Když se skupina lidí rozhodne, že budou ovládat jednoho člověka, jaká je možnost, že ten bude schopen se vzepřít? Ta pravděpodobnost je velmi malá. Skupina je silnější než jedinec a Kate to začíná silně pociťovat. I když se snaží uniknout, jako kdyby každá její snaha byla již předem odsouzena k neúspěchu.

Tady je i kočka ujetá na krev.

Australský snímek „Žízeň“ není hororem v tom pravém slova smyslu, ale primárně se jedná o drama, které se zaměřuje na to, jak destruktivní lidé dokážou být. To nakonec vede i k událostem, kterými jste svědky. Realita se prolíná se sny, šílenství se dostává na místo racionálna. Nenechte se ovládat. Zajímavostí je autor soundtracku, Brian May, nejedná se o toho Maye, legendárního člena kapely Queen, ale o toho Maye, který udělal soundtrack k „Šílenému Maxovi“.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (upíři, béčka, mučení)


Přidat komentář