Zodiac (2007)

75%
David Fincher a zajímavý film se zajímavým obsazením, který není klasickým thrillerem, ale především investigativní novinařinou a příběhem o jednom americkém vrahovi.

 

Zodiac

Zodiac

USA, 2007, 157 minut

 

Režie: David Fincher

Scénář: James Vanderbilt podle knihy Roberta Graysmithe

Hrají:

Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith)

Mark Ruffalo (Inspektor David Toschi)

Anthony Edwards (Inspektor William Armstrong)

Robert Downey Jr. (Paul Avery)

 

V některých případech, jakmile se v úvodu filmu objeví, že se jedná o film natočený podle skutečných událostí, dostávám nepříjemný pocit. Takový film nebude stát za to. Jindy, pokud se jedná o film, který je natočený někým zkušeným, jako třeba David Fincher, se výsledku zase tolik nebojím, spíš jsem zvědavý, jak se takový tvůrce dokázal vypořádat s látkou, která docela zamávala kriminalistikou a stala se velmi oblíbeným tématem filmařů i spisovatelů druhé poloviny 20. století a let následujících.

Mark Ruffalo prostě jede. Skvělý herec.

Zodiac, to je jméno vraha, který řádil především v 60. letech, ale aktivně se objevoval i na počátku let sedmdesátých. Jeho vraždící vzorec nebyl nijak specifický. Na jeden pár střílel, druhý pobodal, jednou zastřelil taxikáře přímo v autě. Vyznačoval se ovšem jinou činností. Zasílal do novin dopisy se šiframi. Chtěl na sebe upozorňovat, být středem pozornosti a nutil noviny, aby zveřejňovaly jeho dopisy, nebo bude dál vraždit ještě brutálněji.

Kde je hranice mezi investigativním novinářem a detektivem?

Zajímavostí případu je skutečnost, že vrah nikdy nebyl dopaden. Bylo několik obviněných, ale policie vraha prostě nedopadla a skončila jen u domněnek. Reportér – původně karikaturista – Robert Graysmith, který je v podání Jaka Gyllenhaala hlavní postavou filmu „Zodiac“, byl tím, kdo vypátral o vrahovi nejvíce informací a nakonec i napsal knihu, podle níž byl snímek natočen.

Netuší, že se blíží něco zlého.

Případ Zodiaca je sám o sobě velmi zajímavý, protože vyvstává skutečně velké množství otázek, které byly Fincherem skvěle přeneseny do filmové podoby. Kdo byl skutečně vrahem? A byla to pouze jedna osoba? Co když jeden člověk využil vraždy jiných a prostě chtěl, aby noviny i policie jela podle něj, chtěl mít moc ovládat, to se mu podařilo a pak se prostě odmlčel? Měla policie ty správné podezřelé? Byl mezi nimi skutečný vrah? Jak je možné, že jsou mezi námi takoví idioti, kteří jsou schopni jen tak ze srandy dávat falešné stopy, dělat si z policie srandu, udávat nenáviděného souseda? Film má v tomhle smyslu poměrně široký přesah.

Robert Downey Jr. v další zajímavé roli.

„Zodiac“ je skvěle zvládnuté dílo, především režisérsky, scénáristicky je malinko slabší, protože na dlouhou stopáž mu chybí trochu více zajímavých momentů. Vraždy se stanou během první půlhodiny, následují zvraty v životech postav a až poslední hodina je pak přímo zaměřena na to, že Robert Graysmith objevil důležité stopy a zdá se, že je k vrahovi hodně blízko. Případ se mu stává posedlostí, což se podepisuje na jeho rodině. Jeho rodinný život je zde však jen okrajový, a tak odloučení není zase tak zásadní. Jako investigativní film „Zodiac“ funguje skvěle. Jako lidský příběh je slabší.

 

Hodnocení: 75%

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář