Zone of the Dead (2009)

30%
Srbsko-italsko-španělská zombie koprodukce je bohužel nudná.

Zone of the Dead

Srbsko, Itálie, Španělsko, 2009, 101 minut

 

Režie: Milan Konjevic a Milan Todorovic

Scénář: Vukota Brajovic, Milan Konjevic a Milan Todorovic

Hrají:

Ken Foree (Agent Mortimer Reyes)

Kristina Klebe (Agent Mina Milius)

Emilio Roso (Vězeň)

Miodrag Krstovic (Inspektor Dragan Belic)

 

Srbsko-italsko-španělský zombie horor? Tohle vypadá na první pohled trochu zvláštně, a to si budeme povídat, ono je to zvláštní i na druhý pohled. Ale setkaly se zde země, které by mohly přinést něco trochu nového, něco trochu jiného, co by vedlo k tomu, že bude film jiný, třeba něco jako „Socialistický Zombi Mord“. Jenže tohle se snímku „Zone of the Dead“ nepovedlo ani trochu.

 Maska dobrá.

Jsme v Bělehradě a sledujeme dvě zásadní události. První je skutečnost, že na nádraží přijel vlak, který má nejspíš nějaký divný náklad. Druhou událostí je ve městě probíhající povinné vojenské cvičení. Ke spojení událostí pak dojde díky tomu, že se trojice vojáků rozhodne, že nějaké cvičení je pod jejich úroveň, a tak budou trochu hákovat. Jen by z toho vlaku nesměl uniknout plyn.

 Aspoň na něco se dobře dívá.

Tohle je strašné klišé a je velká škoda, že si tvůrci nedali práci s tím, aby vymysleli něco nového. Přece jen, zombie, které se objeví díky nějaké chemikálii, to je téma, které je hodně ohrané. A jasně se to ukazuje i v tomhle snímku. „Zone of the Dead“ je jedno velké klišé, ale řekl jsem si, že je fajn, že se podobné filmy ještě pořád natáčí. Ono to má trochu retro béčkovou atmosféru, která je dána i otřesnými hereckými výkony.

 Jen si tak lehnout.

Kdyby se snímek nesnažil tolik o to, aby byl příliš americký, což je dáno i tím, že byl natočen v angličtině, i když většinou s celkem otřeným přízvukem, možná by to bylo lepší. Přece jen by bylo fajn, kdyby se tvůrci pokusili o to, aby se do filmu dostalo více z jejich kultury, z jejich země. A zmínka o Černobylu prostě nestačí, i když to je docela zajímavý pohled na zombie mytologii a přidání něčeho lehce nového k zamyšlení. Na tom by se ještě dalo něco vystavět.

 Lehký odkaz na klasiku.

„Zone of the Dead“ ale i tak zůstává velmi špatným filmem, který prostě nevytváří nic skutečně nového, a pokud zde má nějaký potenciál, tak ten je nevyužit. Srovnání se snímkem „Socialistický Zombi Mord“ se prostě nabízí, ale slovenský film v tomhle ohledu vychází bezkonkurenčně lépe, v podstatě nesrovnatelně. Je to škoda, že se v Srbsku nepokusili o něco, co by bylo více domácí.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář