Zrození ďábla (2014)

20%
Měl bych se na ty filmy, kde nějak figuruje satan, asi přestat dívat. Nebaví mě.

Zrození ďábla

Devil's Due

USA, 2014, 89 minut

 

Režie: Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett

Scénář: Lindsay Devlin

Hrají:

Allison Miller (Samantha McCall)

Zach Gilford (Zach McCall)

Sam Anderson (Otec Thomas)

Vanessa Ray (Suzie)

 

V první řadě byla určitě chyba dívat se na film v době, kdy mám pocit, že snad ani nic jiného než vymítací horory nevidím. Pravda, tohle není vymítací horor, ale je to snímek ve stylu „Přichází Satan“, kdy sledujeme, že těhotenství opravdu nemusí být nijak hezkou záležitostí, pokud vám v břiše roste Antikrist. Anebo že by to všechno bylo způsobeno jenom přebujelými hormony?

 Ostré nástroje u dítěte?

Na začátku sledujeme zamilovaný pár, který má právě před svatbou, jsou z toho nadšení a je vidět, že jsou šťastní. Svatba proběhne v pořádku a následuje svatební cesta do Dominikánské republiky, kde všechno také probíhá bez problémů, až do poslední noci, kdy jsou pozváni taxikářem do klubu, ale skončí někde v katakombách, kde se mluví latinsky. To, že celá tahle zápletka je divná a moc nesedí, je jen první problém celého filmu, který má hlavní kámen úrazu v tom, že není originální a ani se o to nesnaží.

 Tohle udělat u nás doma, tak mě přítelkyně zabije.

Když se dvojice vrátí domů, ona velmi záhy zjistí, že je těhotná. Okolo těhotenství se pomalu začínají dít divné věci. Postupně gradují. Nejprve pouze problikávání monitoru ultrazvuku, později rovnou pojídání čerstvého masa z právě zabité srny. Klasický přístup, který se dá očekávat, ale který v ničem nepřekvapí. Ty scény nejsou špatně natočené, ale jednoduše mi přišly nudné, protože v nich není ani špetka invence. Samozřejmě, že ona se bude chovat jinak, samozřejmě, že budou lidé létat vzduchem.

 Když máš hlad, není co řešit.

Ona se dá vina hodit na žánr, který něco podobného vyžaduje, ale tady to prostě ani není podáno jakkoli zajímavě, jen je to vršení jednotlivých scén na sebe, kdy přesně víte, jak to celé dopadne, protože tu opravdu není ani špetka nového. Tedy kromě toho, že je to celé natáčené na ruční kameru, a to samozřejmě i v případech, kdy už se vám zdá divné, aby i v takový moment člověk tu kameru skutečně tahal s sebou. No jo, ale tohle se omluví tím, že film musí mít nějaké tempo a ty scény jsou potřeba.

 Prej že to nebude bolet.

Ne, nejsem s výsledkem filmu „Zrození ďábla“ ani trochu spokojený. Pro mě je to jen další found footage, které si myslí, že použitím téhle formy natáčení, získá už tolikrát omleté něco nového navíc. Pro mě tím nezískává naprosto nic a já jsem hodinu a půl trpěl něčím, co mě nemá čím překvapit, ale hlavně něčím, co pro mě ani nemá atmosféru a nedokáže mě ani na chvilku vyděsit.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (děti, satan)


Přidat komentář