Ztracený (2006)

65%
Že by se nakonec našel?

Ztracený

The Lost

USA, 2006, 119 minut

 

Režie: Chris Sivertson

Scénář: Chris Sivertson podle Jacka Ketchuma

Hrají:

Marc Senter (Ray Pye)

Shay Astar (Jennifer Fitch)

Alex Frost (Tim Bess)

Megan Henning (Sally Richmond)

 

Jack Ketchum rozhodně není autor, který by byl na českém trhu nějak zásadně rozšířený, i když se musí nechat, že už nějaké knihy v českém překladu vyšly, nijak překvapivě se tomu stalo v poslední době, kdy se zahraničním hororovým autorům, kteří se nejmenují Stephen King, přece jen daří o maličko více dostávat do našich knihkupectví. Román „The Lost“ ale zatím česky nevyšel.

 Všechno dělá s úsměvem.

Můžeme se tak s Ketchumovou tvorbou seznámit i prostřednictvím filmu, ač je nutné podotknout, že zrovna nepatří k těm, jejichž tvorba by byla na filmové plátno nebo optický disk adaptována nějak často. „Ztracený“ je ale výbornou ukázkou toho, čím dovede Ketchum děsit. A většinou to nejsou příšery v tom fantaskním smyslu slova, ale jsou to příšery, které vypadají jako vy nebo já. Prostě normální lidé.

 Nic ho nerozhodí.

I když je pravda, že on Ray Pye (Marc Senter) na první pohled nevypadá jako obyčejný člověk. Vlastně na první pohled vypadá nebezpečně, což ale castingově nijak nevadí, ono se to jeho nebezpečí projeví už v několik málo minutách. Hned úvodní scéna vás dostane tím, jak je drsná a jak se zde ukazuje, že tady opravdu půjde o zabíjení. Mimochodem celá scéna je skvěle koncipována od momentu, kdy se otevřou dveře kadibudky, až po masakr u ohníčku.

 Dává i na výběr, koho sejmout.

Film má gradaci, která začíná už na začátku vrcholem a následně zpomaluje, aby znovu dosáhla vrcholu na konci. To vede k tomu, že se nám hrdina dokonce i zamiluje, ale vy tušíte, že tady je něco, co se musí podělat. Tak to prostě je. Nemluvě o tom, že Ray Pye ani ve chvíli, kdy je zamilovaný, nepřestává se zabíjením Ano, on je vlastně mladistvým sériovým vrahem. A že mu to vraždění skutečně jde. Film je v tomhle odvážný, a i když trikově sem tam malinko zaskřípe, je to explicitní a drsné.

 Vyvolená.

„Ztracený“ je film, který se nebojí, a to mi na něm hodně imponuje. Jsou zde explicitní scény násilí i nahoty, tenhle film si prostě na nic nehraje. Jasně, z hlediska tématu je to maličko ohrané a nic moc to nepřinese, ale pokud chcete nahlédnout do mysli šílence, tak snímek „Ztracený“ prostě funguje. Když budete mladíka sledovat, budete se nad jeho činy otřásat a budete nesví. Tak by to mělo být.

 

Hodnocení: 65 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář