+1 (2013)

65%
Když na bujarém večírku bývalka nechce poslouchat vaše omluvy a vy dostanete druhou šanci. Co na tom, že to tak jako asi úplně přesně není ona…

+1

USA, 2013, 96 minut

 

Režie: Dennis Illiadis

Scénář: Dennis Illiadis, Bill Gullo

Hrají:

Rhys Wakefield (David)

Logan Miller (Teddy)

Ashley Hinshaw (Jill)

Natalie Hall (Melanie)

 

David to posral. Ono taky nechat se svou dívkou nachytat, jak se líbáte s jinou dívkou, navíc ihned poté, co jí právě tato dívka porazila v šermu, to jen tak nevyžehlíte. Nedá se říci, že by se David nesnažil, jen mu to žehlení zrovna moc nejde. Šanci větří během bujarého večírku u známého. Jenže jeho ex tam není sama. Nakonec se ukáže, že tam nikdo není sám. Protože díky šutru, který spadne z vesmíru nedaleko městečka, se cosi stane s elektrikou a ta naklonuje každého přítomného. Jen o pár minut dozadu. David a několik jeho kamarádů a kamarádek, kteří „prohlédnou“, se tak dostávají do podivného déjà vu, kdy potkávají sami sebe při věcech, které sami dělali jen před pár minutami. A během výpadků proudu se jim jejich dvojníci čím dál více přibližují. Co se stane, až se časové linie jich samotných a dvojníků sejdou v „tady a teď“?

+1 plakát

„+1“ pracuje zvláštním způsobem. Nebojí se diváky hned zpočátku vyděsit a znechutit tím, že jim jako hlavní tvůrce a hybatele děje předhodí partu puberťáků v ne zrovna lichotivých situacích a v dobrém světě a vrhne je do vírů divokého pubertálního mejdanu plného hloupého chování, trapností a laciné lascivnosti. To opravdu věkově i myšlenkově vyzrálého diváka může až odradit. David je neskutečně nesympatický idiot, kterému jeho zhrzení moc nepřidává. Během chvilky jeho ex-přítelkyni (která ostatně sama taky není zrovna dvakrát sympatická) chápete a plně souhlasíte s důvody jejího odmítnutí a ukončení vztahu i jejími výbuchy škodolibého shazování. Davidův kamarád Teddy je klasické nadržené péro, kterému místo krve v těle kolotá žhnoucí sperma a v mozku má pouze jeden jediný piktogram se čtyřmi kosými úhly. Teddy jako jediný ve filmu ale projde jakousi lehkou katarzí a nakonec mu to, co se mu na večírku stane, budete i přát (a možná i závidět). Zajímavou vlastní dějovou linii zažije jejich mladá kamarádka, klasická loserka, které si nikdo nevšímá a když už, tak jen proto, aby ji zesměšnil nebo urazil. Ona jediná vnímá objevení se dvojníků trochu jinak a je obrovská škoda, že tvůrci neměli koule její dějovou mikrolinii dotáhnout do výraznějšího konce, případně ji trochu rozvést.

+1

Každopádně během několika okamžiků naštěstí dostává navrch jak zápletka, tak její rozvíjení. Obojí je v rámci zdánlivé neoriginality (dvojníci, opakující se různé časové linie) velmi nápadité a skvěle ukočírované. Zápletka zaujme. Obavy a napětí hlavních hrdinů, co se stane, když se obě časové linie sejdou, obzvláště když už teď některá náhodná setkání dvojníků s originály nedopadají šťastně – a, přiznejme si to, ani samotný film to ostatně nijak neskrývá, končí i smrtí – je sdílené a čím víc se k němu film blíží, tím více…

+1

Ano, filmu možná chybí nějaké výraznější finále, ale i tak se ten konečný pocit úlevy účastníků večírku dokáže převést i na diváka. „+1“ totiž možná není ani tak o pointě či vyvrcholení, ale o cestě k nim. Navíc, příběhy, v nichž zlo vítězí nad dobrem, jsou přece příjemné příběhy, ne? A zde ten samotný závěr, vyznění některých vztahů a činů, zanechává v mysli ještě dlouho nevyprchávající stopy i poté, co zmizí poslední závěrečný titulek.

+1

„+1“ nelze upřít snaha vymanit se z šedivých chmur průměrnosti nápaditou prací se zápletkou a prvotním nápadem objevení se dvojníků. Chvályhodná snaha. A i když se to filmu až tak jako úplně nepodaří, zůstává zde vyvolaný zájem, lehké stržení zápletkou, sympatická postava loserky a velmi dobře natočená erotická scéna. To někdy ke spokojenosti stačí.

Hororové filmy (survival, mysteriózní)


Přidat komentář