2001 Yonggary (1999)

25%
Jižní Korea má také své kaiju filmy. Bohužel...

2001 Yonggary

Jižní Korea, 1999, 99 minut

 

Režie: Hyung-rae Shim

Scénář: Marty Poole a Hyung-rae Shim

Hrají:

Dan Cashman (George Murdock)

Bruce Cornwell (Mills)

Dennis Howard (Jack Thomas)

Matt Landers (Don 'Boom Boom' Howell)

 

Že Korejci budou mít svoje vlastní kaiju filmy, jsem tak nějak tušil. Přece jen jejich kinematografie bude mít blíž té japonské než jiné. Ale přiznám se, že jsem si o nich nic nevyhledával a nevěděl jsem, jaké jsou to filmy a co za příšery Korejci mají. A pak se ke mně náhodou dostal snímek „2001 Yonggary“ a já jsem zjistil, že oni už mají tradici a že tohle nebude jejich první kaiju film.

 Všechno vyřešíme!

Snímek „2001 Yonggary“ je v podstatě remakem filmu Taekoesu Yonggary, který byl natočen režisérem, jenž se jmenuje Ki-Duk Kim. Nejedná se však o stejného tvůrce, který natočil filmy jako „Luk“ nebo „Čas“, ve skutečnosti mezi nimi není ani žádná příbuznost. Vzhledem k tomu, že jsem snímek Taekoesu Yonggary neviděl, netušil jsem, co mám vlastně čekat. A tentokrát výsledek překvapil. Bohužel nikoli pozitivně.

 Jej, to je monstrum!

Na Horor Webu se určitě ještě objeví recenze na původní film. Snímek „2001 Yonggary“ vás ale může překvapit tím, že se vůbec jedná o korejský film. Na první pohled zde totiž mnoho Korejců není. Všechny role obstarali američtí – ve většině neznámí – herci, čemuž pak nasvědčuje i název „Reptilian“, pod kterým je film znám v mezinárodní distribuci. Stejně jako ten název, snadno zapadne i film.

 A ještě jeden povedený trik...

Děj snímku se točí kolem toho, že archeologové najdou nějakou obrovskou kostru a tvrdí, že to je největší dinosaurus, jaký kdy na planetě žil. Padesátkrát větší než tyranosaurus! To by bylo všechno hezké, kdyby se neobjevila mimozemská loď, díky které dinosaurus začne dorůstat a následně i ničit. Je potřeba se jej zbavit a přijít s radikálním řešením, kolem kterého se budou motat dva vyhození vědci.

 Hrozba přichází z vesmíru.

Film „2001 Yonggary“ nemá dobré postavy a už vůbec nemá dobrý příběh, který je prostě cover verzí toho, co se v Japonsku točilo v 60. letech. Tohle všechno by se ještě možná dalo odpustit, ale Korejci se navíc pustili do filmu, který je hodně trikový, a to myslím počítačové triky. A to je obrovský kámen úrazu. Ano, sem tam jsou použity miniatury, ale jejich použití jen podtrhává neumětelskou křeč. Film je celkově otřesný a nebudete z něj mít žádný příjemný zážitek.

 

Hodnocení: 25 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář