8 MM (1999)

80%
Nicolas Cage v jedné ze svých nejlepších rolí, stejně tak Joel Schumacher ve vrcholné formě. Film, který může slabší povahy dost odrovnat.

 

8 MM

8MM

USA, Německo, 1999, 123 minut

 

Režie: Joel Schumacher

Scénář: Andrew Kevin Walker

Hrají:

Nicolas Cage (Tom Welles)

Joaquin Phoenix (Max California)

James Gandolfini (Eddie Poole)

Peter Stormare (Dino Velvet)

 

Nicolas Cage a Joel Schumacher. Sama tahle kombinace může být pro někoho dostatečně vražedná. Natolik, že se na film ani nepodívá. Já mám Cage rád, takže v tomhle problém není. Režisér Joel Schumacher? To už je druhá strana mince. Jenže i Joel je schopný natočit kvalitní film. Jako vždy mě první napadne Telefonní budka. Nebo co třeba „Volný pád“? No, a když jsme u toho lepšího, co Joel kdy natočil, tak je potřeba jmenovat i snímek „8 MM“. Docela mě dojímá, že inovace v českém názvu je pouze v tom, že je do něj přidána mezera. Nic, radši neřešit.

Tohle rozhodně není film pro každého.

„8 MM“ je důkazem toho, že Cage i s tím svým ublíženým výrazem dokáže zahrát postavu, která vás strhne, a zároveň Joel dokazuje, že má schopnosti na pořádný thriller, který s vámi zamává. S Cagem to sice mávalo víc, ale když vidíte snímek nedotčení nějakým větším hororovým (nebo dokonce snuff) hnusem, „8 MM“ na vás udělá dojem a myslím, že některé scény budete muset rozdýchávat.

Cage si našel hodně... specifického parťáka.

Detektiv v podání Nicolase Cage se dostane k zajímavému případu. No, zajímavému, možná trochu hazarduji se slovy. Jedna vdova našla ve věcech svého manžela video, které by žádná žena nechtěla najít. Na videu je zaznamenáno, jak je neznámá dívka mučena a nakonec zavražděna mužem v kožené kukle. Je to skutečný záznam vraždy anebo jen snuff? Tohle je otázka, na kterou chce vdova znát odpověď. Cage by měl být tím, kdo jí odpověď poskytne. Vydává se pátrat po původu pásky.

Ale stejně se musí podívat na další a ještě přizvat parťáka.

Dostává se do komunity pornoprůmyslu, v které by se normální člověk nejspíš neocitl, anebo by to neřekl nahlas. Jenže u toho nekončí, on se potřebuje dostat ještě hlouběji, zjistit pravdu, dovědět se, kam až to vede. Jeho pátrání je v kontrastu k jeho rodině, vztahu k vlastní ženě. Čím hlouběji se dostává, tím více se prohlubuje rodinná krize. Bude jeho žena tou záchranou, kterou potřebuje? Pravda, bez tohohle bych se klidně obešel, protože jinak film funguje skutečně skvěle, nemluvě pak o tom, jak se nakonec Cagův detektiv zachová ve chvíli, kdy pozná pravdu a odhalí lidi, kteří za vším stojí.

Nevypadají jako velcí drsňáci, ale sralbotky to nejsou.

Joel Schumacher natočil na své standardy skutečně výjimečný film s dobrým příběhem, který se nevyhýbá drsným scénám, ale do úplných krajností nezachází. Přesto se toho odehrává dost, co vás donutí zděšeně polknout. Proč? Především proto, že je zde možnost, ať už je jakkoli veliká, že taková páska skutečně existuje, a je jich mnoho, a to, co je na nich uvedeno, je pravé. Jak moc věříte téhle společnosti a jak moc si myslíte, že je zvrácená? Má lidský život cenu jednoho filmu a výdělků z něj?

 

Hodnocení: 80%

Hororové filmy

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář