Aenigma (1987)

50%
Lucio Fulci je dnes již klasikem italského hororu a možná hororu vůbec. "Aenigma" není jeho nejznámější film, ale jako ostatní stojí za to.

 

Aenigma

Aenigma

Itálie, Jugoslávie, 1987, 90 minut

 

Režie: Lucio Fulci

Scénář: Lucio Fulci a Giorgio Marriuzzo

Hrají:

Jared Martin (Dr. Robert Anderson)

Lara Lamberti (Eva Gordon)

Ulli Reinthaler (Jenny Clark)

Sophie d'Aulan (Kim)

 

Ještě několik minut po začátku to vypadá, že by „Aenigma“ mohla být variací na uznávané Argentovo giallo Suspiria, prostředí je zde podobné, internátní škola, ale Fulci se vydal trochu jinou cestou a natočil zajímavý thriller, který však rozhodně není vrcholem jeho tvorby. Přesto „Aenigma“ stojí za to a je příjemným překvapením, hlavně proto, že na DVD v papírových obalech u nás většinou velké pecky nevycházejí, pokud mluvím o produkci Řitka Video. Tím ale nechci jejich snahu seznamovat nás s různými horory hanět, to rozhodně ne. Naopak, takovou aktivitu kvituji s radostí a velmi ji vítám a oceňuji.

Že by robot?

Byli jste někdy na internátní škole? Já také ne. Ale internátní škola pro dívky není jen místo, kde by se chtěl člověk něco naučit, ale také místo, kde si to holky chtějí rozdávat co nejčastěji s nějakými kluky. Pokud se holky vážně nudí, dojde i na šikanu. Tentokrát to schytává dívka, která je jiná než ostatní, nezapadá, a to už jen proto, že je dcerou přihlouplé uklízečky. Vtípek skončí děsivě a dívka se dostává do kómatu.

Zatím je šťastná.

Do internátní školy přijíždí nová slečna, hodně se zde dává důraz na to, že se během roku většinou nepřijímá, ale že tentokrát se udělá výjimka. Rozhodně je to informace, která by nám měla něco napovědět o dalším ději. Dochází totiž k vraždě. I když se po nalezení těla zdá, že šlo o obyčejný infarkt. Divák, na rozdíl od postav, ví svoje a dobře si dává dohromady, že „Aenigma“ je film mysteriózní, kde jde hlavně o nadpřirozeno, jež musí hrdinové pochopit a následně mu uvěřit.

Sylvester tam nehraje úplně v tom pravém smyslu slova.

Na hororu „Aenigma“ je vidět, že Lucio Fulci je režisérem, který už má něco za sebou a umí filmy točit. Herce si pohlídal, a i když se nejedná o známé tváře, jsou povětšinou snesitelní, i když „romantický“ prvek mezi studentkou a doktorem není zrovna dvakrát uvěřitelný a podaný nějak skvěle. Na tohle se ale snímek zase tak moc nezaměřuje, protože v centru dění je pomsta. Co u Fulciho opět hodně vyniká, to je hudba, a to až natolik, že místy odvádí pozornost. Osobně se mi hudba líbí, ale je možná až moc výrazná, moc přebíjí to, co se ve filmu děje.

Bacha na hlemýždě. Chtějí se pomstít Francouzům.

Lucio nenatočil špatný film, ale vycházel z jednoduché premisy, která byla mnohokrát pojednána lépe a hlavně originálněji, pokud se zabíjení týká. Tady jde o pomstu a právě umírání by mělo být zajímavé, protože jinak z toho nic moc není. Fulci se pokusil o nadpřirozený prvek, ale ten rozhodně všechno nezachrání. „Aenigma“ se tak dá zhlédnout, ale nechci tvrdit, že je to horor, který by mě dlouho držel v napětí. Jsou zde až příliš jasné odkazy na to, jaká je pointa a co budeme sledovat dál.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy (béčka, vrazi, giallo)


Přidat komentář