American Horror Story (1. sezóna)

90%
Seriál, který v roce 2011 hodně překvapil. Představme si další skvělý hororový seriál z americké produkce, řekněme si něco o "American Horror Story".

 

American Horror Story: 1. série

12 dílů, 2011

 

Tvůrce: Ryan Murphy a Brad Falchuk

Hlavní postavy:

Connie Britton (Vivien Harmon)

Dylan McDermott (Ben Harmon)

Evan Peters (Tate Langdon)

Taissa Farmiga (Violet Harmon)

Jessica Lange (Constance Langdon)

 

Jaké je největší seriálové překvapení roku 2011? Pro mě – a spoustu dalších fanoušků – je to hororový seriál – ano, slyšíte správně – s přízračným názvem „American Horror Story“. Po seriálech „Dexter“, upadajícím „Supernatural“ a „The Walking Dead“ je tu další úspěšný seriál, který vás bude zajímat, protože rozhodně stojí za to. Je chytrý, je vizuálně dokonalý a především, jak jinak, je hororový, a to skutečně tak, že zde existuje tíživá atmosféra. Už jen úvodní titulky, ty jsou vážně příšerné.

Šťastná rodinka, jestli vůbec byli alespoň chvíli šťastní...

Strašidelný dům a duchové. Tohle je téma, které má vydat na celý seriál, který nebude mít jedinou sezónu, ale minimálně dvě? Ano, nezdá se, že by se s tímhle dalo uspět, ale to jste ještě nenavštívili „Murder House“, protože v tomhle domě už se toho stalo tolik. A ještě se toho tolik stane. Doktor, který se staral o těhotné ženy a jejich nechtěné plody, další doktor, který se bavil rozřezáváním mladých dívek, dva homosexuálové, co procházejí krizí, muž, co mu v domě shořela rodina, ale hlavně, rodina Langdonových v čele s povedeným synáčkem Tatem a matkou Constance. Jediná Constance je podle všeho ještě naživu.

Šílených žen je tu také docela dost.

Do domu se přistěhuje rodina Harmonových, která neví nic o tom, jaký má dům minulost. Rodina by se o to ani moc nestarala. Mají totiž vlastní problémy. Ben zahýbal a jeho vztah se studentkou není dořešen. Vivien mu úplně neodpustila, i když se zdá, že nový dům na ně bude mít léčebné účinky. Hlavně v sexuální oblasti jim to klape náramně. Jen on je v jiném pokoji než ona, i když ona si přesto myslí, že se miluje s ním. Murder House není místem, kde by realita měla jen jednu podobu. Stačí, že Vivien i Ben vidí svou služku úplně jinak. Postupem času začínají objevovat – a divák s nimi – co se vlastně v domě děje a že duchové mohou být skutečně problém. Ti staří i ti noví.

Seriál se hemží krasavci.

Rodina Harmonových se vyrovnává se svými problémy i s minulostí domu. Všichni se seznamují se šílenstvím Murder Housu trochu jinak. Ben se vyrovnává se svou nevěrou další nevěrou, je příčinou, proč je jeho milenka zabita. Vivien je nevěrná, ač o tom sama neví, a problémem se pro ni stává těhotenství. V Murder Housu by neměl nikdo otěhotnět. A nakonec dcerka Violet, která naváže až nezdravý vztah s Tatem, místním běsem, mladíkem, který má na starosti většinu umírání.

Na „American Horor Story“ je parádní, jak se vám postupně odkrývají všechna tajemství. To ze série také dělá tak silný zážitek. Postupně se díl od dílu dovídáte, co všechno se v domě stalo a ono to dohromady vytváří celkový obraz, který má velmi společného i se současností. Kdo je duch? A kdo je ještě stále živý? Hranice se velmi snadno smývá, což je také příčina toho, proč na vás některé momenty seriálu zapůsobí skutečně silně.

Tate touhle vnější podobou dostatečně vyjadřuje, co je uvnitř.

Co musím na seriálu ocenit, jsou herci. Dylan McDermott (Prokletí domu slunečnic) je přesně tím člověkem, který vám bude ze začátku protivný, ale nakonec s ním budete soucítit a je pro rodinu tím správným otcem. Alespoň pro tuhle rodinu. Vivien také není právě dokonalá kráska, ale je zde proto, že je ženou podlomenou, která se snaží sebrat, a Connie Britton (remake legendy „Noční můra v Elm Street“) hraje skvěle. Nejvíce vás asi dostane Tate v podání Evana Peterse (Kick-Ass), který už je v tomhle věku ukázkovým šílencem. Samozřejmě nesmím zapomenout na Jessicu Lange, která je prostě velkou herečkou a její role je přesně tak hnusná, jak má být. Ze známějších herců zde mají roli ještě Zachary Quinto a Mena Suvari, kteří jen doplňují silný ansámbl, jež „American Horror Story“ má. Jenže je to především skvělý scénář, který seriál táhne kupředu. Já jsem zvědavý, s čím se vytasí v sezóně druhé, protože takové hororové běsnění si nechám líbit.

 

Hodnocení: 90%

Hororové filmy (duchové, seriály, děti)


Přidat komentář