Baltimore: The Curse Bells

75%
Lord Baltimore pokračuje ve své cestě za pomstou, ale ani tentokrát se nedostane k vytouženému konci. Můžeme si být ale jistí, že ho čeká něco skutečně hrozného.

 

Baltimore: The Curse Bells

Vydalo nakladatelství Dark Horse, pětidílná minisérie, srpen až prosinec 2011

 

Scénář: Mike Mignola a Christopher Golden

Kresba: Ben Stenbeck

Kolorování: Dave Stewart

 

Baltimore: The Plague Ships byl první komiks ze série „Baltimore“, na které se podílí Mike Mignola, svém dalším dílku mimo svého „Hellboye“ a „Ú.P.V.O.“. Přesto je „Baltimore“ sérií, která má z „Hellboye“ mnoho. Anebo ani ne tolik z „Hellboye“ jako ze samotného Mignoly. Jeho styl je rozpoznatelný a příběhy mají vždy něco společného. Mignola je totiž posedlý – myslím, že to tak můžu říct – příběhy z minulosti, legendami, mýty, bájemi a všemi možnými vyprávěními. Nezáleží na tom, z jaké země jsou, naopak variabilitu oceňuje. „Baltimore“ je také sérií, kde se příběhy a legendy vyskytují.

Ukázková obálka ke komiksové minisérii Baltimore: The Curse Bells.

„Baltimore: The Curse Bells“ je minisérie, která navazuje na minisérii předchozí. Lord Baltimore dál pokračuje v pátrání po upírovi jménem Haigus. Jeho pátrání jej zavádí do Rakouska, kde se má s mužem – upírem – který mu zničil život, skutečně setkat. Ale nebude to přesně takové setkání, jaké by si představoval. Nepodaří se mu Haiga zajmout, ale podaří se to někomu jinému. Stejnému člověku, který nakonec zajme i samotného Baltimora. V Evropě, jak se zdá, nečíhá pouze nebezpečí v podobě upírů, ale i jiných monster a tvorů. A také v podobě lidí.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Curse Bells.

Jak se zdá, Rakousko je místem, kde si své útočiště našel šílenec, který se rozhodl vzbudit nějakého toho démona. Samozřejmě pro svůj osobní prospěch a moc. Na příbězích, které dělá Mignola, je hezké, že zachovávají folklór a nejde vždy o efekt, který by byl dán velikostí nebo úžasnou vizuální podobou. Démonem je v tomto případě žena, postavou přikrčená stařena, která je celá oděná do krve. Nic velkolepého, ale přesto dostatečně efektní. Stejně jako démonické jeptišky. Na první pohled banální, ale když se tohle všechno spojí dohromady (do toho ještě kolorování Dava Stewarta) výsledný efekt je skutečně povedený a hororová atmosféra z komiksu dýchá.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Curse Bells.

Lord Baltimore se tedy sice setkává s Haigem, ale i když je jen několik metrů od něj, není schopen konfrontace, protože je sám uvězněn. Musí se zatím vypořádat s jiným zlořádem. Šílenec, který se rozhodl, že si oživí démona, má totiž za cíl obyvatele města, které chce ovládnout. Stačí, aby se rozezněly zvony, a lidé budou poslouchat na slovo. Stanou se z nich živí mrtví. A nepomůže ani, když ten, který démona vyvolal a zvony rozezněl, zemře. Prokletí přetrvá.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Curse Bells.

„Baltimore: The Curse Bells“ si drží svůj standard, a to jak po stránce vizuální, tak po stránce dějové. Příběh asi úplně nepřekvapí, nejsou zde nečekané zvraty, ale díky atmosféře se nese takovým způsobem, že nemá smysl jej více kritizovat. Navíc není špatný, to rozhodně ne. Jen zde zůstává tolik nedořešeného, že je jasné, že se nejspíš dočkáme pokračování, samozřejmě za předpokladu, že prodeje budou uspokojivé. „Baltimore“ je však sérií originální a dobrou, což čtenáři jistě ocení.

 

Hodnocení: 75%

Hororové knihy (upíři, příšery, komiks, vrazi)


Přidat komentář