Berberian Sound Studio (2012)

60%
I ve zvukovém studio to může být horor.

Berberian Sound Studio

Velká Británie, Německo, Austrálie, 2012, 92 minut

 

Režie: Peter Strickland

Scénář: Peter Strickland

Hrají:

Toby Jones (Gilderoy)

Cosimo Fusco (Francesco Coraggio)

Antonio Mancino (Giancarlo Santini)

Fatma Mohamed (Silvia)

 

Natočit horor, který bude založený primárně na zvuku, to by se skoro dalo nazvat britskou tradicí, i když rozhodně nelze mluvit o tom, že by se jednalo o tradici, která v sobě obsahuje velké množství snímků. Rozhodně ne, ale když jsem sledoval horor „Berberian Sound Studio“, okamžitě se mi vybavil snímek Křik, který také stojí na zvuku více než na čemkoli jiném.

Křičet!

Zvuk je v obou filmech naprosto zásadní prvek, a to v tom smyslu, že to je právě on, kdo vytváří velmi nepříjemnou atmosféru, ale i posouvá příběh dál. Tam, kde v případě filmu Křik šlo hlavně o zachycení určitého specifického zvuku, tam jde ve filmu „Berberian Sound Studio“ i o to, jaký vliv má zvuk na film a jak je do něj komponován. Pro horor překvapivé.

Pořádně křičet!

Překvapivé je to především v tom, že nám sním „Berberian Sound Studio“ skutečně poměrně bohatě nastiňuje to, jak zvuky pro film vznikají. A jelikož jsme v hororovém žánru, tak se dá předpokládat, že to budou zvuky pro film hororový. A tak to skutečně je. Navíc jsme v 70. letech v Itálii, kde spolu s novým zaměstnancem studia sledujeme natáčení pro italský giallo horor.

Vše vypadá v pořádku.

Tím, kdo přijíždí do zvukového studia jako nováček, teda nováček v daném podniku, je britský zvukař Gilderoy (Toby Jones). Ten se má podílet na natáčení zvuků. Díky němu se především seznamujeme s tím, jak hororové snímky vznikají, a pokud ne přímo snímky, tak alespoň zvuky, které v nich slyšíte. A to je rozhodně zajímavý prvek. Vedení filmu už každému sednout nemusí.

V tandemu se křičí líp.

Koprodukční britský snímek „Berberian Sound Studio“ je zajímavý tím, jak pracuje se zvukem, ale rozhodně to není to jediné, co zaujme. Je to také struktura filmu, která se bortí podobně, jako se bortí psychika hlavního hrdiny. Jde to až do té míry, že ke konci už vlastně pořádně nemusíte vědět, co sledujete. A ano, může to být prvek, který vám bude hodně vadit, stejně jako to, že se skoro nic neděje.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář