Chata v lesích (2011)

100%
„Chata v lesích“ je přesně ten mix horroru a komedie, na který čekali všichni, kdo jsou jinak odpůrci těchto zábav. Je to snímek, který má už teď status kultovního, a to naprosto zaslouženě.

Chata v lesích

The Cabin in the Woods

USA, 2011, 95 min

 

Režie: Drew Goddard

Scénář: Joss Whedon

Hrají:

Kristen Conolly (Dana)

Chris Hemsworth (Curt)

Anna Hutchison (Jules)

Fran Kranz (Marty)

 

Přesněji řečeno, je to směs proklatě černého humoru s obrovskou hromadou horrorových klišé. "Chata v lesích" je po dlouhé době snímkem, který nejen mění dlouhodobě zavedená pravidla žánru, ale i vytváří úplně nová. A to je zvláštní, protože tvůrci prostě jen vzali tu nejšílenější myšlenku, která je napadla, obalili ji hromadou vtipu, žánrových odkazů a klišé, na což nakonec připíchli pentli sestávající ze  vcelku schopných herců. A ono to funguje.

Ústřední pětka postav, neboli maso na porážku.

Joss Whedon ("Firefly", "Serenity", "Avengers"), zde na místě scénáristy, rozhodně nezklamal a Drew Goddard, do této doby scénárista ("Cloverfield"), dostal šanci natočit debut, jaký by si přál kdejaký „áčkový“ režisér. Už tato ústřední dvojka tvůrců zní dobře, ale to zdaleka není vše. Obsazení hlavních rolí je až nečekaně dobré na něco, co má škatulku horror. Vycházející akční hvězdička Chris Hemsworth ("Thor", "Avengers"), Richard Jenkins ("Six Feet Under"), Bradley Whitford ("Americký zločin", "Philadelphia"), jehož obličej má každý rád, a pozor: Sigourney Weaver, o které snad netřeba mluvit. Ačkoliv, po pravdě, ta si zde střihne „pouze“ skvělé cameo na samém konci filmu.

A druhá ústřední skupinka postav.

Tato sestava rozehraje virtuosní dílo, které od první scény vypadá jako komedie z kravaťáckého prostředí a od druhé scény jako remake Evil Dead. Archetypální parta pěti puberťáků odjíždí chlastat do jakési chaty v pustině, v karavanu, cestou potkají „redneck“ pumpaře, v chatě se večer při pitce zničeho nic samy otevřou dveře do sklepa a bandička jde sklep samozřejmě prohledat... Klišé nad klišé, občas docela vtipné, rozhodně vtipnější než konkurence, ale říkáte si, no a co? Jak jsem napsal výše, od první scény film vypadá jako kravaťácká komedie. Ano, neustálé divné prostřihy do jakési laboratoře jsou to, co diváka udržuje přikovaného u plátna, protože chce zjistit, o co tu sakra jde.

V chajdě jde do tuhého.

A že je o co stát. Pointa filmu je slušná, dopředu na ni zcela jistě nepřijdete a je rozhodně zábavná. Závěrečných dvacet minut filmu je pak lahůdkou, jaká nemá v dějinách horroru obdoby, ačkoliv ho spíš ocení různí nadšenci do horroru a geekové, než běžní diváci. „Chata v lesích“ si bere na paškál snad všechna myslitelná žánrová klišé, vysvětluje je a zároveň obrací naruby. Podivovali jste se někdy nad tupostí hlavních hrdinů v kterémkoliv horroru, kteří se při náznaku jakéhokoliv nebezpečí okolo okamžitě rozdělí, aby je ono „nebezpečí“ mohlo v klidu pozabíjet? Tady konečně zjistíte, proč tomu tak je. Bohužel, nemohu toho moc prozradit, za spoilery v recenzích by se všeobecně měly sekat ruce a u „Chaty v lesích“ to platí dvojnásob.

Že nepoznáte, jaký byl původní účel Martyho zbraně?

„Chata v lesích“ rozvířila jinak stojaté vody komediálního horroru způsobem naprosto nevídaným. Solidní herecké výkony, velmi uspokojivá technická stránka, brilantní scénář a tuna peněz ve speciálních efektech zaručují v kombinaci se solidním výkonem režiséra žánrovou pecku, jaká nemá obdoby. Nebudete se sice moc bát, snímek protěžuje černý humor na úkor strachu, ale to je úplně jedno. Jen škoda, že pokračování nebude.

 

Vaše komentáře

Martin Štefko
Konečně jsem se k Chatě dostal. Nejoriginálnější horor roku 2012 (něco takového jsem zaslechl) je vlastně ve skutečnosti neskutečně neoriginální, ale podává to takovým způsobem, že mu to sežerete i s navijákem. Nápad je neskutečně jednoduchý, a proto i geniální. Funguje dokonale. Je to mix klasických hororů, které si jen lze představit (hlavně ale Evil Dead). Superlativy zde házet nebudu, na to film není zase tak vtipný, alespoň pro mě, ale je pravda, že film přišel jako přízrak. Nečekaná pecka, která cituje staré filmy, směje se jim, ale zároveň je uznává. Za mě tak 70 %, přece jen se nejedná o zas tak převratné dílo.
Martin Štefko 09.10.2012 19:55:21 Reagovat Přidat nový komentář
Jakub Král
Chápu jak to myslíš, a podle mě nejlíp sedí "nápad je to neskutečně jednoduchý, a proto i geniální." Whedon prostě našel docela velkou díru v současný horrorový produkci a podle mě jí vyplnil brilantně. A jasně že to je parodie, je to plný odkazů na klasický díla, zrovna Evil Dead z toho smrdí na sto honů, a i spousta dalších. A mě jako starýho geeka ten film prostě dostal do kolen. Hodně nadšenej z toho jsem i proto, že to je snad první horrorová komedie, která se mi líbila, jinak tuhle směs žánrů nesnášim snad ještě víc než telenovely :)
Jakub Král 14.10.2012 23:19:26 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (příšery, béčka, vědci, komedie)


Číst komentáře