Cosmopolis (2012)

70%
Poslední film Davida Cronenberga není jen tak pro někoho a nikoli jen proto, že v hlavní roli je tu Robert Pattinson.

 

Cosmopolis

Cosmopolis

Kanada, Francie, Portugalsko, Itálie, 2012, 109 minut

 

Režie: David Cronenberg

Scénář: David Cronenberg podle románu Dona DeLilla

Hrají:

Robert Pattinson (Eric Packer)

Sarah Gadon (Elise Shifrin)

Paul Giamatti (Benno Levin)

Kevin Durand (Torval)

 

David Cronenberg se v poslední době pouští do filmů, kvůli kterým ho mohou opustit jeho klasičtí hororoví fanoušci – no, co si budeme povídat, spousta z nich to jistě udělala –, ale zase se mohou najít úplně noví fanoušci, které si díly jako Nebezpečná metoda nebo „Cosmopolis“ dokáže získat. Když už jsme u toho, tak do téhle série patří i film „Dějiny násilí“. Já osobně zůstávám Cronebergovi věrný, i když jsem si jistý, že většina diváků „Cosmopolis“ zatratí.

No co, na tuhle roli se hodil.

Moc se není čemu divit. Když budete film sledovat, zabere vám to zhruba hodinu a tři čtvrtě skutečného času, ale jakmile film skončí, budete mít pocit, že uběhlo nejméně pět hodin. Budete mít tenhle pocit už během sledování filmu. Je prostě utahaný, s tím se nedá nic dělat. Problém je hlavně v tom, že se jedná o konverzační drama. Ano, z hororového žánru tady mnoho nenajdete, i když gore je zde pořád dobré, když už na něj přijde. Ne, že by to bylo nějak často.

Jedno z mnoha povyražení.

Celý film se zaměřuje na osobu Erica Packera, kterého si zahrál Robert Pattinson. Co si budeme povídat, se svým herectví a obličejem, s tváří bez výrazu byl pro film dokonalou volbou. Jeho odpůrci budou muset uznat, že tady casting proběhl naprosto skvěle a byl vybrán asi nejlepší představitel pro danou roli. I když bych u Cronenberga zase rád viděl Vigga Mortensena, na tuhle roli by se nehodil, kromě toho, že je věkově už přece jen někde jinde, stejně jako takový Michael Fassbender.

Dojde i na zbraně.

Eric Packer je velmi bohatý muž. Pravděpodobně jeden z nejbohatších lidí na světě. Alespoň v tom světě, jehož vizi nám Cronenberg spolu s DeLillem prezentují. Je to obchodník na kapitálových trzích, což je ale velké zjednodušení, ono však zase na tom, co dělá, tolik nesejde. Jde o to, že je z jiné vrstvy než většina lidí. Má vlastní ochranku a vlastní limuzínu, s kterou projíždí městem. Je zde spousta limuzín. Lidé v nich tráví své životy. Stejně tak Eric, který v limuzíně vede roztodivné konverzace s každým, kdo nastoupí.

A samozřejmě také na stříhání.

Den v limuzíně ubíhá způsobem, který vás donutí se zamyslet nad tím, kam společnost vlastně směřuje. Eric je ukázkou toho, jak jsou nám ostatní ukradení. Všichni jsou mu volní, stejně tak i vlastní osud. Dostal se do fáze, kdy mu na ničem vlastně nezáleží. Vymočit se v limuzíně je pro něj stejný problém jako někoho zabít. Záleží mu vlastně na něčem? Na čem záleží nám? Dokážeme spolu ještě mluvit? A když spolu mluvíme, má to nějaký význam? Myslím si, že tohle je další výborná Cronenbergova studie, která si zaslouží pozornost, prostě to jen zkuste vydržet a zamyslet se nad tím. Když vám film stejně nic neřekne, je mi líto, i takový může být jeho výsledek. Ale copak na tom záleží? Každého může ovlivnit posvém.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář