Dementia 13 (1963)

45%
Francis For Coppola a jeden z jeho prvních filmů, které mu dláždily cestu až k jeho skvělé kariéře plné jedinečných filmů jako "Kmotr" nebo "Apokalypsa".

 

Dementia 13

Dementia 13

USA, 1963, 75 minut

 

Režie: Francis Ford Coppola

Scénář: Francis Ford Coppola a Jack Hill

Hrají:

William Campbell (Richard Haloran)

Luana Anders (Louise Haloran)

Bart Patton (Billy Haloran)

Mary Mitchel (Kane)

 

Francis Ford Coppola se v pozdější tvorbě výrazně zapsal do dějin filmu, ať už svou trilogií „Kmotr“, válečným filmem „Apokalypsa“ anebo zpracováním klasického hororového románu Brama Stokera „Drákula“. V historii filmu už má své místo, ať už natočí v podstatě cokoli. To souvisí například s jeho filmem Twixt. Na začátku své kariéry se rozhodně neprezentoval tak legendárními filmy, naopak začínal od píky a vyzkoušel si i hororový žánr, což je právě případ snímku „Dementia 13“.

Maminko, je to sochař!

Líbí se mi reklamní motto, které bylo přidáno na DVD snímku, když vyšel u nás. Znělo: „Coppolova odpověď na Hitchcockovo „Psycho““. Tohle je hodně odvážné tvrzení, i když rozhodně nelze popřít, že zde částečná inspirace klasickým hororem mistra žánru skutečně patrná je. Jenže tam, kde měl Hitchcock k dispozici skvělé herce, Coppola se musel spokojit jen s „herci“, a tam, kde dokázal Hitchcock vytvořit neskutečně hustou atmosféru, tam má Coppola jen podivný příběh, který se nemůže rozhodnout, kým vlastně je.

Gore to není, ale trochu si s tímhle filmem pohráli.

Rozháranost snímku je neskutečná. Jako kdyby chtěl Coppola do jednoho jediného snímku vměstnat rovnou několik subžánrů hororu. Já vím, někteří budou kroutit hlavou, proč vůbec dělit horor do subžánrů, ale myslím, že právě „Dementia 13“ je odpovědí. Na jednu stranu se jedná o napínavý thriller, nebo by alespoň napínavý měl být. Pak je to zase příběh o strašidelném domu. Nebo je to duchařská historka? Dostáváme se ale i ke slasheru, i když ne v tom moderním krvavém pojetí. Prvopočátky slasheru to ovšem jsou, stejně jako je jimi „Psycho“. Kromě výše jmenovaných subžánrů se ale Coppola dostává i k psychologickému dramatu. Dohromady to dává velkou mozaiku, která ale jako celek nefunguje a jen vytváří dílčí obrazy.

Není vám ten vlevo povědomý z Mechanického pomeranče?

Zvláštní jsou i herecké výkony, ale stejně tak i dialogy, které postavy pronášejí. Skoro jako kdyby chtěl do filmu Coppola vsunout i absurdní prvky, ale spíš si myslím, že to nebyl záměr, ale prostě jenom nedostatek invence a jen snaha vyzkoušet si žánr a pokusit se diváky vyděsit. V některých momentech se to může i povést, což je do jisté míry dáno tím, že se jedná o snímek černobílý, ale „Dementia 13“ spíše jenom uběhne, aniž by člověk příliš toho strachu zažil.

Všechno se jeví velmi idylicky.

„Dementia 13“ si zaslouží pozornost, ale spíš jen proto, že se jednalo o jakýsi mezistupeň ke kvalitní tvorbě tehdejší doby. Inspirace thrillerem „Psycho“ je více než patrná, když se polovinu filmu soustředíme na hrdinku, jejíž osud je jednoznačně překvapivý. Na druhou stranu nedochází k takovému zvratu, abychom sledovali vlastně úplně jiný příběh, který se ve skutečnosti soustředí na někoho jiného. „Dementia 13“ neohromí, ale není důvod jí alespoň jednou nezhlédnout.

 

Hodnocení: 45%

Hororové filmy (slasher, duchové, béčka, vrazi, giallo)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář