Démoni OST – The Claudio Simonetti Collection

90%
Simonettiho hudební doprovod ke slavnému a oblíbenému italskému démonickému kultu z produkce Daria Argenta by se lehce mohl stát, pokud se tak už nestalo, stejně slavný, oblíbený a kultovní.

Démoni – The Claudio Simonetti Collection

Autor: Claudio Simonetti

Počet skladeb: 12

Délka: 43:08

 

Nahrávka obsahuje výběr Simonettiho hudebních kompozic (a různých jejich remixů a podob), které složil pro film „Démoni“ (1985). Je to čistě Simonettiho kolekce. Rozšířený/původní soundtrack totiž obsahuje ještě další (rockové a heavy metalové) skladby, které ve filmu zazní. Mezi nimi najdete kapely a interprety jako např. Billy Idol, Mötley Crüe, Saxon, Scorpions nebo Accept. Ty na této kolekci nejsou.

Obal soundtracku k filmu Démoni.

Simonettiho hudební doprovod v sobě shromažďuje všechny potřebné komponenty své doby. Jde o klasický popem a rockem nasáklý doprovod italského osmdesátkového hororu zapojující do svého arzenálu výrazné prvky nastupujícího industrialu a electro/synth popu/rocku. Celým soundtrackem prostupuje valivá a ničivá síla energie, která do posluchačů a posluchaček vráží rychlostí, energičností a úderností rozjetého vlaku. Simonettiho repertoár chytne a nepustí. Bude vás tisknout, třepat s vámi, zalézat vám pod kůži a při tom neustále vibrovat atmosférickou napjatou děsivostí. Jednotlivé skladby můžou s přehledem fungovat jako samostatné skladby k poslechu, zcela nezávisle na původu svého vzniku. Neustále však z nich bude vyzařovat neústupný a nemizící zneklidňující pocit, dramatické vibrace ne zcela pozitivních emocí.

 

Již úvodní příjemná, lehce atmosféricky electropopová skladba „Demon“ s výraznými perkusními rytmy, s industriálními vsuvkami a samply, doprovázejícími poutavou klávesovou melodii dá jasně najevo, s kým (čím!) máte tu čest. Celá skladba je doplněna samplovaným proklamativním slovem Demon. „Cruel Demon“ je pak svou krátkostí důrazným a energickým bičem s industriálním podkladem a epilepticky chaotickými smyčci.

 

„Killing“ nijak neubírá v nastoupeném tempu. Elektrorockový nářez s říznými tvrdými kytarami a dunícími klávesy. „Threat“ svírá temnou zvukovou stěnou valící se jako všeničící přílivová vlna. „The Evil One“ nabídne až nepříjemně působící dramatický motiv, jež se postupně odvíjí/rozvíjí jako zrnka písku proklouzávající mezi prsty. Napínavá atmosféra jako struna natahovaná až na samotnou mez únosnosti. Ponurý a táhlý podklad narušují (zhušťují) náhlé údery a projevy různých zvuků, jež asociují bublání vzrůstajícího hněvu ve vroucím (k eruptivnímu bodu varu stoupajícím) vědomí.

 

V „Out of Time“ přejde úvodní energický smyčcový motiv v synthrockující symfonii nekompromisně a přesně svými beaty odpočívající zbývající čas. Z promyšleného, důrazného, přesto jaksi záměrně minimalistického základu, který jen zdůrazňuje a podtrhuje jejich sílu, vystupují silné a působivé sólové nástupy smyčců, dechů a kláves. Proud zvuků a melodií je natolik pohlcující, že strhává veškerou pozornost, magneticky přitahuje veškeré sluchové schopnosti a svou zdánlivou příjemností uvádí do jakéhosi mile blaženého stavu. Přesto však celkové vědomí neponechává v klidu svým zastřeně nepříjemným dozvukem. Jedna z nejsilnějších skladeb soundtracku. „Demon (reprise)“ je kratší remixovou verzí úvodní sklady. Ve své krátkosti s mnohem údernějším potenciálem.

 

Tím výčet jednotlivých originálních skladeb soundtracku končí. Následují jen jiné (extra bonusové) verze již uvedených skladeb. Ovšem není proč zoufat. I v nich Simonetti projevuje svůj hudební um. Jak již samotný název napovídá, „Demon (Original Demo Version 1985)“ je originální demoverzí skladby. Zvukově mnohem syrovější a méně uhlazená. Perkuse trochu jednodušší a po zvukové stránce ne tak dokonalé. Syrovost a lehká neuhlazenost však skladbě na výsledném dojmu a síle, ostrosti a expresivnosti hlavní melodické linie mnohem více přidává, než ubírá. Tato verze je mnohem údernější a dravější než dvě předchozí.

 

Stejně jako předcházející skladba, i „Killing (Original Demo Version 1985)“ je ve svém konečném a celkovém důsledku mnohem syrovější a působivější než předcházející verze. Je úderná, již od prvních tónů okamžitě zalézá pod kůži a má silnější atmosféru. „Demon (Original Demo Played on Piano 1985)“ je zřejmě originální klavírní verzí songu. Ve své ponurosti až nepříjemně démonickou, tesknou, se silným dramatickým podtónem. Jediná skladba, z níž mi vstávaly chlupy na rukou (a nebylo to určitě jen tím, že mám pro klavír jako takový obrovskou slabost). Opravdu silná záležitost, kterou bych si do sluchátek na pozdně noční poslech určitě nepouštěl.

 

„Demon (Simonetti Horror Project Version 1990)“ je až raně hip hopově vyznívající remix obsahující všechny základní složky songu. Chybí už jen skreče a démonický rap. Existuje subžánrová škatulka nazvaná horrorcore. Tohle by se perfektně hodilo jako podklad pro nějaký horrorapový song. Více samplů, mnoho energie. Skladba má obrovskou sílu a neodbytně se bude snažit vás strhnout s sebou, rozhýbat vás. Poslechový zážitek, který však nijak nezastírá svůj hororový základ a původ. Skladba původně pochází ze Simonettiho alba „Simonetti Horror Project“ z roku 1991.

 

Závěrečná „Demon (Live at ProgWest Festival 2002)“ je live verze songu odehraná na ProgWest Festivalu 9. listopadu 2002. Tohle je (společně s dalšími verzemi) důkazem nezvratitelného faktu – s trochou invence, citu pro styl a původ skladby, se dá z jedné jediné skladby vytvořit několik svébytných, neopakujících se, nemonotónně vyznívajících a vzájemně se nevykrádajících různých podob. Tohle je opravdu až metalový atmosférický nářez, který má obrovské koule. Chybí už jen jediné – hlasový doprovod Kinga Diamonda nebo Michaela Kiskeho.

 

Nelze vybrat nejlepší skladbu. Nelze vybrat nejlepší verzi skladby „Demon“. Nelze vyjmenovat výrazná negativa nebo něco, co by rozjetý stroj soundtracku jako celku nějak výrazně brzdilo. Poslech skýtá nejeden zážitek. Mnohé, několikrát opakované, melodické linky mají sílu na to, aby vám zněly v paměti ještě dlouho. Zbývá jen přidat se k závěrečnému potlesku poslední písně. Claudio Simonetti vytvořil (a postupem času, v podobě různých verzí, ještě rozšířil) nádhernou mozaiku zvuků, melodií, nálad a atmosféry.

 

Seznam skladeb:

01) Demon (5:40)

02) Cruel Demon (1:07)

03) Killing (3:13)

04) Threat (1:35)

05) The Evil One (2:03)

06) Out of Time (4:07)

07) Demon (reprise) (1:40)

08) Demon (Original Demo Version 1985) (5:05)

09) Killing (Original Demo Version 1985) (5:04)

10) Demon (Original Demo Played on Piano 1985) (4:14)

11) Demon (Simonetti Horror Project Version 1990) (4:36)

12) Demon (Live at Progwest Festival 2002) (5:24)

Hororová hudba


Přidat komentář