Boží armáda (1995)

60%
Biblické filmy mohou být zajímavé, hlavně když se využijí jen některé zajímavé prvky mytologie, jako třeba andělé, nebo rovnou andělé padlí.

 

Boží armáda

The Prophecy

USA, 1995, 98 minut

 

Režie: Gregory Widen

Scénář: Gregory Widen

Hrají:

Christopher Walken (Gabriel)

Elias Koteas (Thomas Dagget)

Virginia Madsen (Katherine)

Eric Stoltz (Simon)

Viggo Mortensen (Lucifer)

 

Horory s náboženskou tématikou nejsou ničím zvláštním. Většinou se jedná o horory satanské, kde se vyskytuje – nebo spíše přímo nevyskytuje – postava Satana. Mezi ty nejlepší satanské horory se řadí filmy jako Vymítač ďábla, „Přichází Satan!“ nebo Rosemary má děťátko. Všechny jsou nezapomenutelnými kousky, které dokáží pořádně vyděsit, když už na to přijde řada. „Boží armáda“ ale není klasickým satanským hororem, který by se zařadil mezi výše jmenované. Asi bych vážně zůstal spíš u pojmenování náboženský horor, které sedí více.

Pomoz bližnímu svému.

Když už mluvím o náboženském hororu, z nedávné doby mě napadá jeden snímek, který by se mohl zařadit přímo po bok filmu „Boží armáda“. Tím snímkem je nepříliš povedená akční jízda s názvem Legie. Paul Betanny dobrý, ale jinak nic moc. „Boží armáda“ je v tomto směru přece jen lepší. Je to dáno i tím, že je to prostě film z 90. let, kde se ještě tolik nekoukalo na efekty, ale spíše šlo o dřinu, která přinesla svoje ovoce. Neříkám, že je to dílo geniální, ale má rozhodně svá velká pozitiva.

Co nám chce říct?

Náboženský je horor proto, že se točí kolem andělů, proroctví, které má i v originálním anglickém názvu, a nakonec je tu i božský protipól – Lucifer – s tváří úžasného Vigga Mortensena. Film má trochu blízko k akčnímu Drive Angry 3D, i když to je hlavně díky postavě anděla Gabriela, kterou ztvárnil Christopher Walken. Je to taková ta klasická cool postava v obleku, která prochází celým filmem, sem tam někoho zabije a sama je v podstatě nesmrtelná. V tomhle směru nechybí filmu i dobré efekty a masky, takový spálený člověk tu vypadá hodně dobře.

S tímhle ksichtem jeden z nejzapamatovatelnějších herců.

„Boží armáda“ je silná v tom, že si kolem sebe staví vlastní mytologii, ale čím víc se blížíte závěru, tím větší máte pocit, že se to někde, v nějakém momentu, který jste nepostřehli, zvrtlo. Epičnost rozmělnila příběh, i když příchod Lucifera to docela zachraňuje. Film se ze začátku zdá náboženským krimifilmem, skoro detektivním thrillerem, do kterého začnou vstupovat mysteriózní prvky. Pořád to je dobré, pořád jste plni očekávání, když najednou zjistíte, že už je vám to tak nějak jedno. Je to škoda, protože film mohl být skutečně silný a mohl diváky posadit na zadek.

Tahle role mu sedla.

Najednou je divákovi jedno, že detektiv má nějaké problémy, že slyší hlasy, je mu jedno že je tam nějaká učitelka, nebo že se ve filmu objevily nějaké postavy, které už tam nejsou. Všechno se to scukne do kousku, který se snaží být romantický a dodává k tomu neskutečně vlezlou hudbu, chce být děsivý a hraje si hodně na efekt. Kamera není špatná, spíš statická, herecké výkony jsou pak minimálně ucházející. Stejně si ke konci člověk musí říct, že to nakonec byla docela nuda.

 

Hodnocení: 60%

Hororové filmy (béčka, vrazi, satan)


Přidat komentář