Draculovy nevěsty (1960)

50%
Dejte tomu titulek s Draculou a ono to diváky přitáhne. I když je náplň filmu trochu moc jednoduchá a hlavně na efekt. Hammer neměl jen dobré filmy.

 

Draculovy nevěsty

The Brides of Dracula

Velká Británie, 1960, 85 minut

 

Režie: Terence Fisher

Scénář: Peter Bryan, Anthony Hinds, Edward Percy a Jimmy Sangster

Hrají:

Peter Cushing (Dr. J. Van Helsing)

Martita Hunt (Baronka Meinster)

Yvonne Monlaur (Marianne Danielle)

Freda Jackson (Greta)

 

Píše se rok 1960 a studio Hammer je stále ještě na začátku svého nejúspěšnějšího období, i když takové filmy jako The Curse of Frankenstein nebo „Dracula“ už má za sebou. Pořád se ale ještě jedná o období, kdy studio natáčí obrovské množství filmů, včetně braku, ale kdy se objevují i kvalitní díla, která stojí za pozornost. Jedním z nich je i film „Draculovy nevěsty“.

Není to krásná nevěsta?

Na filmu „Draculovy nevěsty“ je na první pohled zajímavé jméno Terence Fishera a Petera Cushinga. Oba stojí za největšími úspěchy studia Hammer v jeho nejskvělejší éře. Chybí tu ale jedno jméno a je to znát. Christopher Lee se nevrátil do role upířího hraběte, kterým ani není Dracula, ale nějaký blonďatý mladík, který to s těmi gesty skutečně až moc přehání. Člověk čeká, kdy mu z úst vypadnou umělé zuby.

Trochu gay Dracula... Gaycula?

Jméno filmu je samo o sobě zavádějící, protože Dracula se tu opravdu nevyskytuje. Název vznikl jen proto, že lidé na film půjdou do kin spíše, když uslyší jméno známého hraběte a uvidí jej i na plakátech. Dostaví se pak sice trocha toho zklamání, ale marketing je prostě marketing a filmy se přece jen točí proto, aby vydělaly peníze. Čím více, tím lépe. Myslím si, že absence Draculy ve filmu navíc není takový problém, protože aspoň nějaký ten Van Helsing se zde vyskytuje.

Co se nám to hrabe ze země?

Peter Cushing na sebe okamžitě poutá pozornost, stačí, aby se objevil na plátně/obrazovce, prostě na tom, kde se na něj koukáte. Je devizou filmu, stejně jako trocha toho odlehčujícího humoru, kterého opravdu není moc, ale najde se tu. Co se tu ale taky najde, je klasické hammerovské přehrávání, strnulé obličeje, rozmáchlá lugosiovská gesta a příběh, který se točí v podstatě kolem stejného základu – kolem románu „Dracula“. Nějaká ta vesnice, která by klidně mohla být rumunská, podivné panství, nevinná žena. Je to trochu ohrané, ale klasická technicolorová barevnost filmu, jednoduché efekty a ne až tak nudné postavičky dokážou film udržet na nohou.

Peter Cushing nesmí chybět.

Přenýšlím, jak vlastně film zhodnotit. Příběh není nijak výjimečný, herecké výkony nejsou špatné, Cushing je výtečný, Fisher má jistou ruku. Řemeslně to určitě není špatný film, i když mu naprosto chybí atmosféra. Nemůžu jinak, než jít na průměrné hodnocení, i když bych chtěl dát víc. Poslední dobou jsem ale z upírských hororů asi unavený a zklamaný.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář