Draculův švagr aneb Kdopak by se hrůzy bál: Doktor Domián (1996)

65%
Nikdy se nestavte proti lidem, o nichž takřka nic nevíte a to, co vám o nich řeknou, nezní moc pozitivně.

Draculův švagr aneb Kdopak by se hrůzy bál: Doktor Domián

Česká republika, 1996, 23 minut

 

Režie: Karel Smyczek

Scénář: Martin Bezouška, Dušan Kukal

 

Hrají:

Vladimír Javorský (učitel Luboš Pavlásek)

Jiří Kodeš (školník)

Rudolf Pellar (Domián)

Sandra Nováková (žačka)

 

Poněkud idealistický pražský učitel Luboš Pavlásek se rozhodne vzít místo ve škole v zapadlé vesničce Marpov. Je přesvědčen, že zdejší lidé jsou prostí a čistší než velkoměšťáci, a tak toto jeho rozhodnutí přinese užitek všem – uspokojí jeho idealismus a dětem poskytne jeho znalosti a učenost. Ihned po příjezdu do vesnice mu však školník odhalí, že se zde setká s něčím mnohem zajímavějším a nebezpečnějším, než by ho kdy mohlo napadnout. Ve vesnici totiž žije podivný a démonický doktor Domián, který si dle školníkových slov podmanil všechny obyvatele (po nocích chodí prznit ženy, nebo alespoň dokáže způsobit, že si to ty ženy myslí) a kdokoliv se mu postaví, skončí špatně.

 Hlavně se neudusit.

Jestliže jsem u předcházejícího dílu „Guláš“ zmiňoval jaksi podivně všední a realistickou atmosféru, v „Doktoru Domiánovi“ tato vystoupala do hodně slibných výšin. Společně se o to zasadilo hned několik věcí. Výborná strašidelná hudba. Zajímavý a svým způsobem originální (přesto stejně jako u předcházejících dílů jaksi mile prostý) příběh. Povedená kamera. Ale hlavně – herecké výkony. Vladimír Javorský již dávno dokázal, že není jen šikanovaným Kyslíkem, nebo rachitickým vojínem Jasánkem, ale že je výborným hercem, který nezamrzl (na rozdíl od jiných) v jedné charakterové rovině (jak odlišné jsou jeho role ve výborné „Krajině s nábytkem“, „Romingu“ nebo „U mě dobrý“). Pavláskovi na tom krátkém prostoru televizní povídky dokázal vtisknout poutavou hloubku a zhmotnit jeho idealismus.

 Doktor je zvláštní člověk.

Alfou a omegou příběhu je však démonická titulní postava doktora Domiána, děsivý nemluvný týpek, jež učí školáky pitvat zvířata a stačí mu jediný pohled na to, aby vám zamrzlo sraní. Nepotřebuje vás děsit žádnými okultními divadýlky, nemá zapotřebí vás o své síle a moci přesvědčovat, abyste zjistili, že není radno srát se do místního doktora, protože zná více nemocí než vy a jeho vlastními slovy „z ničeho nic se může dostavit bolest“. Příjemným potěšením pak je krátká role mladičké Sandry Novákové, ještě coby školou povinné.

 

„Doktor Domián“ je čistým hororem stavějícím hlavně na dojmu a atmosféře budované jak mluveným slovem (školníkovo nastínění Domiánovy podstaty a povahy by mě osobně stačilo), tak vizuálním výrazem. Domiánova tvář byla vybrána opravdu dobře.

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář