Evil Dead (2013)

30%
Dlouho očekávaný remake je konečně venku a se smutkem v tváři musím říct, že je to jen další zbytečná předělávka.

 

Lesní duch

Evil Dead

USA, 2013, 91 minut

 

Režie: Fede Alvarez

Scénář: Fede Alvarez, Diablo Cody a Rodo Sayagues podle původního filmu Sama Raimiho

Hrají:

Jane Levy (Mia)

Shiloh Fernandez (David)

Lou Taylor Pucci (Eric)

Jessica Lucas (Olivia)

Elizabeth Blackmore (Natalie)

 

Název „Lesní duch“ jsem nikdy neměl rád. Fanoušci většinou původní film znají jako „Evil Dead“ a nechápu, proč to tak nemohlo zůstat. „Evil Dead“ je pojem, to ale bohužel produkční společnost netuší, místo toho chce horor zpřístupnit všem, tedy i novým divákům. Dobře, to je pochopitelné. To ale nešlo změnit název na „Lesní démon“ nebo něco jiného? Asi nostalgie, nebo co. Co na tom, že název je fakticky špatně? Není to však název, co tenhle film stahuje do pekel, je to film sám.

Někdo se dívá.

Samozřejmě, že jsem měl strach, jak remake legendární klasiky dopadne. „Evil Dead“ z roku 1981 je kultovní záležitostí. Vlastně je to jeden z nejkultovnějších hororů, jaké kdy byly natočeny. Překonává ho snad jedině jeho pokračování „Evil Dead 2“ (Smrtelné zlo 2), ale tady hodně záleží na vkusu. „Evil Dead“ je hororem, který je děsivý, „Evil Dead 2“ zase jednou z nejlepších hororových komedií. Vyrovnat se takovému základu je poměrně komplikované, fanoušci budou hledat každou chybičku.

Tak nejprve k tomu pozitivnímu, co se na filmu dá najít. Je to skutečnost, že jsou zde jasné odkazy na původní film – auto, které je „zaparkované“ před chatou, motorová pila, apod. Dějově je film velmi podobný a využívá prvky, které dělaly původní film tak skvělým – rychlé nájezdy kamery skrz les, sklepení a jeho poklop zajištěný řetězy, kniha zla, minimum postav. Samozřejmě ale nesmím zapomenout na to, že snímek je udělaný profesionálně. Všechny triky a efekty vypadají naprosto skvěle, je to hnus, jenže on i ten hnus časem začne být nuda, když je ho přespříliš.

Ano, opravdu si rozřízla jazyk.

Původní „Evil Dead“ stavěl na skvělých tricích, které rozhodně nebyly tak profesionální a tak reálné jako jsou ty dnešní. Oba filmy však mají velmi rozdílné rozpočty. Film z roku 1981 okolo 375 000 dolarů, nový film už je na 14 miliónech. Předpokládám, že se to bez problémů vrátí. Jenže to rozhodně nesvědčí o tom, že se jedná o horor dobrý. Naopak. Bohužel. Již od začátku je jasné, že remake chce dát celému příběhu nějakou hloubku, ale naprosto zbytečně, protože tyhle prvky nejsou využity, respektive je z nich jasné, že jsou potřeba jen pro klasická hororová klišé. Feťačka Mia by vůbec nemusela být feťačkou, ale to by jí pak museli uvěřit, že v lese opravdu něco viděla. Takhle to mohou hodit na halucinace. Jak snadné, jak nudné. Celý rámec je naprosto zbytečný, protože pořád jde jen o horor, který se odehrává v lese a má hlavně vyděsit. To se i z počátku daří. Ke konci se ale „Lesní duch“ mění na neustálé běhání a přehazování rolí, až se napětí vytrácí. Je to jen hnus a nuda.

Když jsem se v setmělém kině podíval na telefon, abych zjistil, kolik ještě zbývá do konce, zděsil jsem se, že ještě půl hodiny. Film má hodinu a půl dlouhou stopáž a přesto se neskutečně vleče. A to ani nemluvím o tom, že tu naprosto protivně nefunguje logika. Prší, a tak se rozvodní řeka. To je dobré. Jenže – každá postava, ať už posedlá nebo ne, má tolik zranění, že každý normální člověk by na ně zemřel desetkrát. Má tohle být tedy nadsázka, odkaz na druhý díl? Pochybuji. Film se bere až moc vážně a nikdy na diváka nemrkne. Nefunkčnost logiky je tak jen hloupostí scénáristů, kteří celý film dělali hlavně na efekt. Té krve je tu tolik, že vám najednou přijde naprosto zbytečná.

Kniha nesmí chybět.

Film se ve svém závěru mění v něco, co se jednoznačně nechalo inspirovat japonskými horory, což ale konec konců zvládla i Mama. S tím se nedá nic dělat. Jsme ve světě globalizace, kinematografie se ovlivňují. Jenže závěr byl silnou stránkou původního filmu. Téměř jsem ječel, když kamera naposledy najížděla. To, co se děje tady, to je jen exhibice krve a znovu krve, nic, co by zanechalo dlouhodobý dojem. To bohužel není všechno. „Lesnímu duchovi“ chybí ještě jedna podstatná věc. Ash. Anebo abych byl trošku obecnější, tak postava, s kterou byste se mohli nějak propojit a fandili byste jí. Bruce Campbell zaštítil film jen produkčně a neobjeví se v něm vůbec. Je to škoda, pro fanoušky jako já by to hned o něco zvedlo hodnocení tohohle remaku, který jen potvrzuje, že by se neměli dělat předělávky. Doufám, že se nikdo nepokusí o předělávku Braindead! A také doufám, že pokračování „Lesního ducha“ se nedočkáme. Když už, tak „Evil Dead 4“.

Film je hnusný, ale to sliboval už v traileru.

Abych to tedy shrnul. „Lesní duch“ je nudnou a zbytečnou krvavou exhibicí, kde nejde o příběh, i když ten se snaží být hluboký. Logika zde funguje tak, jak potřebují scénáristé, ale chybí zde jakékoli kouzlo, které by film trochu přiblížilo divákovi. Hlavní munice je vystřílena v traileru, a tak film samotný ničím nepřekvapí. Ten hnus prostě čekáte a to nejhorší představila právě upoutávka. Tohle je všechno špatně. Ty body jsou pak vlastně jen za kvalitu provedení, což je opravdu všechno.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (gore, příšery, béčka, hnus, survival)


Přidat komentář