#78 - Smrtelné zlo 2 (1987)

Sam Raimi překonal sám sebe a vytvořil pokračování, které je lepší než originál. Alespoň pro mnohé fandy. Dvojka je vtipnější, ale původní "Evil Dead" je pro mě ten pravý horor.

 

Smrtelné zlo 2

Evil Dead II

USA, 1987, 84 minut

 

Režie: Sam Raimi

Scénář: Sam Raimi a Scott Spiegel

Hrají:

Bruce Campbell (Ash)

Sarah Berry (Annie Knowby)

Dan Hicks (Jake)

Kassie Wesley DePaiva (Bobbie Joe)

 

„Evil Dead II“ je průkopníkem nového směru hororu. Když se na tenhle film podíváte, uvědomíte si, že jste patrně nikde jinde nic podobného neviděli, pokud jste samozřejmě neshlédli některý z prvních filmů Petera Jacksona, které jsou po stránce spojení hororu a komedie zvládnuté dokonale. Jedná se především o „Bad Taste“ a Braindead. Tohle jsou filmy, které se do historie zapsaly skutečně nesmazatelným písmem. Mimo ně také ještě „Re-Animátor“.

A říkám vám, bude to vážně sranda!

Jedním z nejúspěšnějších hororů/komedií se stal právě Evil Dead, nikoli až tak jednička, která si s komičnem tolik nepohrávala a sázela především na děsivost, ale zejména dvojka. „Evil Dead II“ už je čistokrevným propojením hororu a komedie, a to té komedie nejčernější, jakou si jen umíme představit. Hned od počátku je poukázáno na to, že u tohohle filmu, pokud skousneme jeho „poetiku“, se budeme hodně dobře bavit, nikoli pouze hodně bát.

Jako kdyby měla předkus. Nebo tak něco.

Za všechno mohou dva muži. Prvním byl Sam Raimi, který stavěl na skvělém, i když do jisté míry jednoduchém scénáři. Přesto dokázal z látky, kterou si vybral, vyždímat to skutečně nejlepší. Takhle skloubit komično s děsem se hned tak někomu nepovede. Tím druhým mužem, který stojí za doslova kultovním úspěchem celé série Evil Dead, je samozřejmě představitel hlavní role, bez kterého ani není možné si Evil Dead představit. Ano, je to geniální a tolik nedoceňovaný Bruce Campbell, který si alespoň tímhle filmem vysloužil zápis do hororové síně slávy.

Příběh dvojky vychází z toho samého, z čeho vycházela jednička. Máme zde knihu Necronomicon, Knihu mrtvých, která dokáže oživit zlo v temném lese v blízkosti jedné malé chaty. Musím říct, že pro mě je tohle prostředí v Evil Dead podáno mnohem lépe, než v takovém Cabin Fever. Ale to je hlavně tím, že Eliho Rotha jako režiséra neuznávám. V chatce se opět setkáváme se starým známým Ashem, který hned na začátku probudí zlo, které ho stojí přítelkyni. Jak se tak zdá, tak i určitou část jeho těla, pro jejíž náhradu se film stal skutečně kultovním. Myslím, že spousta lidí zná Bruce Campbella jako toho, co má místo ruky motorovou pilu.

Kdo to asi přežije?

Film se vyžívá v násilí a v zobrazování scén, které jsou skutečně nechutné. Sem tam nás nechá nahlížet jen na stíny, nebo přímo nezabírá „akci“, ale v ostatních případech to na nás valí v plné míře a nenechá nás vydechnout. Useknutí hlavy, odřezávání ruky, tohle všechno je jen začátek, který se později promění v parádní jatka, u kterých buď budete zhnuseni, anebo se budete popadat za břicho. Campbell byl pro svou roli zvolen dokonale a všechno na něm prostě čpí Ashem. Jeho herectví, jeho hlas, jeho gesta, jeho pózy, jeho hlášky. Když si hraje se svou rukou, to je vážně k popukání. Film je přehnaný, film je úchylný, film je prostě skvělý.

Teď teprve začne ta skutečná sranda.

Když se natáčel „Grindhouse“, čekal jsem, že Quentin Tarantino předvede něco podobného, jako předvedl Raimi. Ale Tarantino se vydal jinou cestou, a tak jej zastínil kolega Rodriguez, který si taky tyká s hororem a komičnem. Podobně jako to ukázal třeba v „Od soumraku do úsvitu“, který osobně považuji za skutečně výtečný upírský snímek. Ale zpět k „Evil Dead II“. Je to film, který se musí vidět. Nic podobného vám mnoho jiných snímků nenabídne, a pokud si myslíte, že jste fanoušci hororů, prostě se na to podívejte. Jestli se nebudete smát... No myslím, že vám chybí smysl pro humor a nadsázku.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Skvělé scény, nezapomenutelný Bruce Campbell, parádně vystavěný horor, který vás i v těch nejhrůznějších momentech vede k tomu, abyste ho nebrali úplně vážně. Tenhle film je jiný, než jednička, která stavěla především na hrůze. Je jiný a do jisté míry lepší. Ale záleží na každém, aby si udělal vlastní pohled.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Masky a efekty se mohou jevit pro někoho nedokonalé, já říkám, že jsou výtečnou ruční prací, která si zaslouží ocenění maximální. Pokud máte raději horory atmosférické a tajemné tady si také přijdete na své. V Evil Dead se pořád něco děje a atmosféra je něco, s čím se prostě počítá.

Vaše komentáře

ANONYM
Ja jsem zastancem jednicky. Nevim proc je tak humor/parodie u hororu popularni. Vyznam skatulky "horor" tim je temer znicen. Humor funguje tak, ze totalne rozlozi atmosferu, napeti a celkove vyzneni filmu. Pokud chci videt komedii, pustim si komedii. Pokud chci videt horor, cekam horor. Chapu, ze se to muze obcas prolinat. I takovy film ma misto (proc by taky nemel). Bohuzel komedialne ladenych hororu je ale az prilis a tim se stava, opravdu strasidelny (nikoliv lekaci), nedostatkovym zbozim. A proto prirozene proti temhle praktikam zbrojim:) V tomhle pripade to ale beru. Je to vlastne alternativa jednicky a to je fer.
ANONYM 17.03.2013 19:09:17 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Myslím, že tady se docela pozná to, co člověku na hororu spíše vyhovuje. Já mám také radši, když se u hororu bojím, také mě víc dostala jednička. Ale těch komedií je skutečně hodně. Smutné je, že jen některé jsou opravdu komediemi a dokáží pobavit. I těch je velmi málo.
Martin Štefko 17.03.2013 19:37:03 Reagovat Přidat nový komentář
101 nejlepších hororů


Číst komentáře







Související články