Farm House (2008)

80%
Narazíte-li na horor z druhé půle nultých let 21. století s názvem „Farm House“, co vás jako první napadne, o čem by asi tak mohl být? Správně, tak přesně o tomhle je tenhle film tak první hodinku. Jenže pak se začne rozplétat pointa a nebudete se stačit divit.

Farm House

USA, 2008, 92 minut

Režie: George Bessudo

Scénář: Daniel P. Coughlin

Hrají:

Jamie Anne Allman (Scarlet)

William Lee Scott (Chad)

Steven Weber (Samael)

Kelly Hu (Lilith)

Nick Heyman (Alal)

 

Scarlet a Chad jsou mladý manželský pár, kterému štěstí moc nepřeje. Narodí se jim postižené dítě, Chad se zadluží a věřitelé se, kvůli svému takřka čtvrt milionu, neostýchají fyzicky vyhrožovat Scarlet. Nakonec o dítě přijdou. Chtějí jinde začít nový život. Jenže během přejezdu Chad, v bohem zapomenutém místě, uprostřed lánů a polí, usne za volantem, sejme telefonní rozvodnu u silnice a nabourá. Auto je na hadry, mobily nemají signál, blíží se noc, kolem jen pole a pole a opuštěná silnice. Jen v dáli je vidět nějaká farma. Vydají se k ní, aby zavolali odtahovku.

Filmový plakát

Na farmě je přivítá manželský pár Samael a Lilith s hluchým pomocníkem Alalem. Když si od nich chtějí zavolat, zjistí, že Chad zřejmě při nehodě během střetu s telefonní skříní zrušil telefonní spojení v blízkém okolí. Samael s Lilith jim nabídnou nocleh s tím, že je ráno odvezou do nejbližšího městečka. Scarlet a Chadovi nezbude než nabídku přijmout, i když se jim farmářský manželský pár začíná trochu nepozdávat. V noci je pak Samael s Lilith spoutají a začnou mučit. Scarlet je přesvědčena, že je tomu proto, že Chad nevrátil peníze, co dlužil. I strohé otázky Samaela a Lilith by tomu napovídaly. Jenže když se jim povede utéct, ukáže se, že ještě není všemu konec. Zaplatil Chad opravdu svůj dluh? A kde na něj vůbec Scarlet s Chadem sehnali peníze?

 

Ano, „Farm House“ vám z počátku opravdu nabídne přesně to, co vás při spojení jeho jména a žánrového zařazení (a data vzniku) zcela jistě napadne jako první. První hodinu je to jen další klasický buranský exploitation. Ve své podstatě by byl průměrný a možná bych se nebál troufnout si říci, že i slabě podprůměrný. Dojde k nějakému mučení, vydloubne se nějaké oko, podřeže nějaký krk, padne pár ran, trochu se pojezdí autem po člověku. Nic z toho není nové a ještě pořád by to film udrželo v tom průměru. Ovšem pak Lilith vytáhla struhadlo, mě se začalo dělat mírně nevolno (dokonce jsem přemýšlel, a to se mi u filmu takřka vůbec nestává, že se odvrátím a nejdřív si to jen poslechnu a pak si to možná vrátím a podívám se na to) a film najednou, už třeba jen pro tuhle jednu jedinou scénu, směle vyskočil nad průměr. Přesně tak, i k tomu občas stačí jedna jediná scéna.

Zatím ještě přátelské.

Jenže v tomhle filmu nezůstane jen u toho. Přehoupne se zhruba 75 minuta, začne se rozplétat pointa, konečně, protože už od doby, kdy Samael s Lilith začnou ukájet své sadistické choutky a zdá se, že Scarlet ví proč, mi tohle trošku moc logicky nesedělo, příchuť buranského exploitation odvane překvapivé rozuzlení a alespoň já jsem na to zůstal zírat s otevřenou hubou. Ona samotná ta pointa není taky nic moc nového, ale já mám podobné pointy rád a u „Farm House“ mě vyloženě potěšila. Tedy další procentuální skok v hodnocení nahoru.

Atmosféra je již méně přátelská.

Ale to ještě není všechno. Výrazným kladem filmu je výběr herců a hereček a jejich herecké výkony. Na béčkový horor, který by se mohl lehce ztratit v záplavě podobných filmů poslední doby, po téhle stránce padla opravdu šťastná karta. Všichni čtyři hlavní herci a herečky podávají opravdu vynikající výkon. Ani bych teď nedokázal říci, kdo ze čtveřice Allman, Scott, Weber, Hu, je lepší než zbylí tři. Karta by asi, samozřejmě (už jen pro ten asijský původ), padla na Kelly Hu, jejíž Lilith je opravdu ďábelsky božská pěkně ostrá a rajcovní dračice (až se mi chtělo napsat svině), kterou bych na sebe možná nechal pustit i s tím struhadlem.

 

Slabší stránkou filmu bych snad označil jen trochu pomalejší rozjezd, na to, až se začne dít něco „zajímavého“, si opravdu počkáme, a že jsou ty Scarletiny flashbacky pro danou zápletku opravdu důležité, začneme zjišťovat (a hlavně nás to začne hlouběji zajímat) snad trochu později, než by mělo. Ale jak už se to pak rozjede, střípky začnou zapadat, a jak říkám, posledních patnáct minut jsem zíral s otevřenou hubou a nechápal. Takové rozuzlení jsem opravdu nečekal a trošičku se mnou zamávalo.

A tohle už je úplně v prdeli.

Takže abych to shrnul. Byl by to obyčejný (pod)průměrný buranský vyvražďovák, nebýt jedné vychytané mučící scény (první skok ke slaboučkému nadprůměru), dobrého hereckého obsazení a hereckých výkonů (druhý skok k výraznějšímu nadprůměru) a parádní pointy (třetí skok k opravdu výraznému nadprůměru). Použil-li bych motoristickou hantýrku, tak ve své třídě je to prostě kvalitka.

Hororové filmy (mučení)


Přidat komentář