Graham Masterton: Rook

75%
Masterton ve své rozsáhlé tvorbě nezapomněl ani na ty mladší, náctileté fanoušky hororu a napsal pro ně příběh středoškolského učitele, operujícího nadpřirozenými schopnostmi.

Graham Masterton: Rook

Replika, 2014, 278 stran

 

Jim Rook je učitel na zvláštní střední škole pro studenty vyžadující speciální péči. Bere to jako své poslání, má ty děti rád a věnuje jim nejlepší péči, jakou může. Proto s ním doslova otřese, když nalezne jednoho ze svých žáků ubodaného k smrti a z jeho vraždy je obviněn jiný jeho žák. Rook totiž v době vraždy ve škole zahlédl podivného muže v černém, kterého však nikdo kromě něj neviděl. Což mu přijde hodně zvláštní. Nikdo mu samozřejmě nevěří a na jeho informace o muži nebere zřetel. Jenže onen tajemný černý muž si Rooka, zdá se, oblíbil, navštíví ho a přinutí ho stát se jeho přítelem a vykonavatelem jeho vůle.

 Obálka knihy Rook.

Rook totiž zjistí, že jde o strýce žáka obviněného z vraždy svého spolužáka, který je voodoo čarodějem, umí opustit své tělo a v tomto pro ostatní neviditelném stavu zabíjet. Rook ho vidí proto, že v mládí prožil klinickou smrt a tím získal schopnost vidět ostatními neviděné. Čaroděj Rooka, pod pohrůžkou zabití dalšího jeho žáka, nutí pomáhat mu v jeho úsilí ovládnout celé město. Rook se však nehodlá podřídit a s pomocí svých žáků se Umberu Jonesovi postaví.

 

Ano, kniha je primárně určena pro mladší, náctileté čtenáře. I proto může Mastertonova díla znalé čtenáře překvapit naprostá absence milostných/erotických scén. Faktem však je, že toto zaměření knihy nemusíte odhalit hned. Příběh je psán klasickým Mastertonovým strohým stylem. Jasně a přímo vedoucím ke svému rozuzlení a konci. Masterton je mistr bodového, ale přesto pohlcujícího nastínění charakterů postav, z nichž činí veskrze sympatické typy, byť jde i o záporné postavy. Jim Rook je sympaťák k pohledání. Milý a ochotný učitel s pochopením pro kohokoliv, který je ochoten za blaho svých žáků dát všanc vlastní život. Prostě klasický klaďas, jasný ekvivalent akčních fotříků, jimž někdo sáhne na děti.

 

Masterton má obrovský smysl pro humor a v tomto příběhu našel velký prostor ho projevit. Ač jde o temný příběh plný voodoo čarodějnictví, v němž se nevyhneme ani mrtvolám, sebestravování a vraždám, najde se spousta místa pro komické situace, při nichž se zasmějete. Rook je jednoduchý, strohý a prostý, což se během čtení přetavuje v jeho obrovskou přednost a klad. Příběh pohlcuje a ubíhá, jako když propícháváte voodoo panenku ostrou jehlou, bez překážek a dějových či zápletkových zaškobrtnutí.

 

Jedinou vadou Rooka je jeho závěr, který je (nejen vzhledem k ostatním, nejednou až monumentálním Mastertonovým závěrům a vyvrcholením) snad až moc jednoduchý, rychlý a prostý. Není vyloženě špatný, snad ani nedokáže vyvolat nějaké větší zklamání, ale vtělíme-li román do přímky, bude trochu zešikma s tím, že její začátek bude o něco výše než konec. Avšak vše předcházející tomuto jednoduchému závěru je v nejlepší Mastertonově tradici. Dostaneme strhující příběh v trochu light verzi, ale pořád schopný vás pohltit.

Hororové knihy (příšery, děti)


Přidat komentář