Harry Adam Knight: Fungus

60%
Když na houbičkách jede půlka Anglie, není to zase taková sranda, jak by se mohlo zdát.

Fungus

Phantom Press International, 1991, 224 stran

Obálka ke knize.

Obyvatelé Londýna a blízkého okolí prožívají těžké časy. Usnou a ráno se buď probudí obrostlí houbami, které jim vyraší ze všech tělesných otvorů, nebo jsou nalezeni mrtví (ale stejně obrostlí houbami). Ukazuje se, že se tak děje poté, co se setkali s tajemnou vysokou atraktivní blondýnkou. Někteří z napadených mají štěstí v neštěstí, s houbami se tak nějak asimilují, jsou jimi obrostlí, jsou jimi prorostlí, ale houby je nechaly žít, staly se jen parazitem. Tato epidemie hodně rychle zasáhne obrovský kus Anglie. V bezpečí nejsou ani lidé v letadlech, stačí jedna jediná spora a během okamžiku houba ovládá a vstřebává všechno organické ve svém okolí. Armáda a vědci angažují Barryho Wilsona, autora brakových knih, někdejšího mykologa. Angažují jej ale hlavně proto, že je manželem Jane Wilson, mykoložky, která se pokoušela genetickými úpravami vytvořit obrovské houby, které by ukojily světový hlad. Této atraktivní blondýně se to však nějak vymklo z rukou a pohroma byla na světě. Vláda po Wilsonovi chce, aby se přidal ke skupince lidí, která má za úkol proniknout do houbami zdecimovaného Londýna a tam nalézt buď samotnou Jane Wilson nebo alespoň její záznamy z pokusů z nichž by se zjistilo, jak houbovou apokalypsu zastavit.

Harry Adam Knight se ve „Fungus“ drží své oblíbené zápletky vycházející z nepovedených nebo záměrně negativních vědeckých pokusů. Tentokrát však jejich následky nechává doslova narůst do obrovských rozměrů, ať již jde o jednotlivé velikosti nebo prostorový rozsah. Reálně apokalyptický příběh koření road movie i mutantním hororovým thrillerem o pronikání do uzavřeného města plného zmutovaných příšer a kultu vyznávající novou nastupující epochu. Zlo přichází ze všech stran, v různých podobách a v nepravděpodobné intenzitě.

„Fungus“ je rozčleněn do tří výrazných částí. V první přichází apokalypsa. V epizodních krocích jednotlivých kapitol, kde se Knight vyžívá v nechutnosti a nepříjemnosti lidských obětí proměňovaných v houby a pohlcovaných houbami. Jde opravdu o makabrózní příběhy. Nechybí zde tradiční Knightův lesbický prvek, tentokrát plně rozvinutý. Ve druhé části cestujeme s trojicí průzkumníků (Wilson, voják Slocock a vědkyně Kimberly) v neprodyšně uzavřeném bojovém vozidle zpustošenou krajinou do „nového“ Londýna. Jde o klasickou (post)apokalyptickou road movie plnou nečekaných útoků, setkání se zmutovanými tvory (včetně střílejících hub) a ponorkovou nemocí. Vše vrcholí v Londýně, který je již k nepoznání a plně se adaptuje na počínající epochu nového světa v nových podmínkách.

Obálka ke knize.

Harry Adam Knight se po několika románech, v nichž se držel strohé thriller hororové zápletky, odehrávající se na uzavřeném prostoru několika ulic, případně měst, nechal unést a vnesl své zápletce mnohem širší záběr a rozmach. Pustil také z řetězu svou představivost a vytvořil bujně vzrostlý hororový román s neuvěřitelnými fantastickými prvky, nechutnými scénami, nezbytným sexem, násilím, zahalený houbovým aroma nastupující apokalypsy. Hodně volně řečeno, představte si Snake Pliskena, který se nevydává mezi zločince, ale lidi zmutované v houby. Představte si Racoon City neobývané zombíky ale přerostlými houbami, jako chobotnice lovícími lidi nebo vystřelující svá semena velikosti dělových koulí. Houby přebírají vládu nad světem a měnící přeživší lidi v psychopatickou sektu vyznávající nové božstvo.

Představte si oba tyto příběhy napsané béčkovým autorem na houbičkách. Získáte „Fungus“. Svižný, béčkový, kýčovitý, nechutný, drsný, fantastický, neuvěřitelný příběh.

Hororové knihy (vědci)


Přidat komentář