Haunter (2013)

70%
Dobrých atmosférických hororů není nikdy dost a tenhle je docela dobrý.

Haunter

Kanada, Francie, 2013, 97 minut

 

Režie: Vincenzo Natali

Scénář: Brian King a Matthew Brian King

Hrají:

Abigail Breslin (Lisa)

Peter Outerbridge (Bruce)

Michelle Nolden (Carol)

Peter DaCunha (Robbie)

 

Dobrých strašidelných filmů, které mají tu správnou atmosféru, není nikdy dost. Tohle se nám nejspíš snaží říct snímek „Haunter“ a jede si svým vlastním stylem, který není až tak děsivý, jak by s člověk přál, ale je nutné si přiznat, že díky tomu, že většinu stopáže přesně nevíte, o co jde a jak se to celé vyvine, se podařilo tvůrcům natočit něco, co dovede diváka upoutat, pokud ne přímo strhnout.

 Ti řeknu tajemství.

Abigail Breslin se profiluje jako zajímavý herečka, která už v osmnácti, ale vlastně ještě dříve, dokáže utáhnout v podstatě sama celý film. Tohle považuji za obdivuhodné a je jen dobře, že se tahle slečna nebojí ani hororového žánru, což dokázala už svou účastí ve filmu Zombieland a následně také ve filmu Tísňová linka. „Haunter“ je další žánrový snímek, kdy je ale poprvé skutečně zaměřeno na onu tísnivou atmosféru, která je spojena s přítomností duchů.

 Fuj, to jsem se lekla!

Příběh je v konečném důsledku celkem jednoduchý, ale to, jak je podaný, jak zajímavě a spletitě se rozvíjí a rozmotává, to mu dává něco navíc, co je divácky vděčné. Většinu času sledujeme Lisu (Abigail), jak se snaží o to, aby pochopila, co s děje s její rodinou. Neustále se opakují stejné situace, jako kdyby prožívala jen jeden den, anebo jeho část. Jenže jak je možné, že si to uvědomuje jen ona a pro zbytek rodiny je to celkem normální? A proč se rutina najednou začíná měnit?

 Tomu to zlo přímo čiší z obličeje.

Napětí a pocit toho, že nevíte, o co přesně jde, jsou všudypřítomné, a to i proto, že se celou dobu vlastně nepohnete z jednoho domu. Ke všem těm pocitům se tak přidává ještě klaustrofobie, která uvádí do pohybu celou hororovou mašinerii tohoto filmu, kde nevíte, která postava je dobrá, která je špatná, která žije a která je již po smrti. Snad jen ten bledý muž, tam je to na první pohled skoro jasné. Právě ambivalentnost postav a neustálá nejistota jsou kořením filmu „Haunter“, který sem tam ztrácí na atmosféře, aby byl alespoň trochu akční.

 Toho bych si do bytu nepouštěl.

„Haunter“ není výjimečný horor, ale kdyby každý horor byl točený alespoň takhle, tak je úroveň celého žánru naprosto někde jinde. Ano, místy je to trochu překombinované a samo se to trochu zamotává, což není potřeba, protože ten film funguje dobře a drží divákovu pozornost. Díky tomu pak máte možnost sledovat něco, co vás bude bavit a co si užijete i jako fanoušci hororu, protože sem tam vás klidně zamrazit může.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář