Havraní tanec (1994)

Kdybych si pořídil devítiocasou kočku a celých těch 91 minut nechal svou ženu, aby mě s ní mrskala přes genitálie, asi bych na tom byl lépe, než při sledování tohoto hororu.

Havraní tanec

Mirror, Mirror 2: Raven Dance

USA, 1994, 91 minut

 

Režie: Jimmy Lifton

Scénář: Jimmy Lifton, Virginia Perfili

Hrají:

Tracy Wells (Marlee)

Sally Kellerman (Roslyn)

Veronica Cartwright (Sestra Aja)

Sarah Douglas (Nicolette)

 

Mladá tanečnice Marlee a její mladší bratr náhle osiří a jsou umístěni do církevního sirotčince. Marlee se však nemusí vypořádat jen s náhlou ztrátou rodičů, ale i se svou nevlastní sestrou Roslyn, kterou jejich společný otec vynechal ze závěti. Roslyn se se svým přítelem Dr. Laskym snaží udělat z Marlee blázna a získat nad ní soudní dohled a tím se dostat k dědictví. V sirotčinci se však nachází ještě staré zrcadlo, o němž jedna z řádových sester, slepá Aja, tvrdí, že v něm sídlí démon, jenž čerpá sílu z mladých neposkvrněných lidí a může na sebe vzít jakoukoliv podobu.

Je otázkou, zda tvůrci tohoto filmu vůbec měli v úmyslu natočit horor. Protože během sledování vás nutně musí několikrát přepadnout pochybnosti o žánrovém zařazení snímku.

Plakát k filmu.

Vypustíme-li totiž z celého filmu všechno hororové a nadpřirozené (a že toho není mnoho  – zrcadlo z něhož vůbec nejde hrůza, jen tu a tam z něj vyletí havran nebo blesk – a jo, málem bych zapomněl, na pár vteřin z něj vyleze nějaký démon – a střet lidského těla s cirkulárkou – netěšte se, nechal bych na to dívat šestileté dítě) zbude vám jen nechutný mix té nejbizarnější jihoamerické telenovely a obskurní nekonečné mýdlové opery ("Dallas", "Dynastie" apod.).

Film vás totiž v převážné míře oblaží jen naprosto úchylnými dialogy o ničem, iritujícími hereckými výkony a dekorací a kulisami hodnými nejzapadlejší psychiatrické léčebny. Při rozhovorech postav vaše uši budou jen nevěřícně naslouchat. Roddy McDowall je alespoň trošičku zábavný, ale Sally Kellerman je naprosto tragická a Mark Ruffalo mě zpočátku potěšil, páč jsem si pomyslel, paráda, tak zase jedna z mála rolí  jinde než v romantických komediích, jenže nakonec jsem zjistil, že ze své klasické role moc nevybočil (a je docela zajímavé, že se objevil i v pokračování „Mirror, Mirror III: The Voyeur“ (1995), ovšem ne jako Christian, ale jako Joey). No a doteď nechápu, co měly znamenat ty židle a torzo lidských nohou zavěšené na stropu. Že by jeptiškovský pokus nějak kulturně a extravagantně oživit klášterní kulturní místnost?

Vypadá to tanečně.

Prostě a jednoduše, ten film vám naservíruje vše, kvůli čemu se vyhýbáte telenovelám a bezduchým nekonečným televizním seriálům. Má stejně suchý děj, bezvýznamnou zápletku (je zajímavá asi jako sledovat vlastní palec) a hromadu vaty, která vyplňuje až příliš času. Tak čtvrtinu filmu sledujete Marlee jak tancuje. Což o to, ne že by se to nesledovalo dobře a Tracy Wells to nešlo, jde o moderní tanec, tedy na svou dobu, ale v dnešní době breakdance a streetdance to asi moc lidí nezaujme. Další čtvrtinu rádobytvrdého a „zlého“ Dr. Laskyho v kombinaci s přehrávající hysterickou Roslyn a o zbytek se pak dělí ulítlé jeptišky a použitým dívčím spodním prádlem posedlý kotelník.

Divná láska k sobě.

Ten film nemá naprosto nic. Je prázdný, bezduchý, zcela nezajímavý. Postrádá jakousi ucelenost, ke všemu v něm dochází jaksi samoúčelně a v podstatě náhodně. Tři hlavní linie příběhu – tajemné zrcadlo, spor Roslyn (prostřednictvím dr. Laskyho) vs Marlee, Marlee a její vztah k zrcadlu a tajemnému Christianovi a hlavně kotelník, se rozjíždí jaksi z ničeho, aby se nikam nepohnuly, nijak neskončily (anebo skončily, ale hrozně podivně, nelogicky a nepochopitelně) a hlavně spolu nenašly žádné propojení.

Už se na to nemůžou dívat.

Jediné, co mi z něj utkvělo v paměti jsou nohy hlavní hrdinky.

Začínám nabývat dojmu, že i natočit jeden z nejhorších hororů, co jsem viděl, není jen tak, že i na to musí mít člověk buňky a jakési předpoklady. Pokud považujete Uwe Bolla nebo Ricka Botu za nejhorší hororové režiséry, zkuste tohle, možná svůj názor trochu poopravíte.

Hororové filmy (vrazi, satan)


Přidat komentář