Howl (2015)

70%
Vlkodlačí horory nejsou ještě mrtvé.

Howl

Velká Británie, 2015, 89 minut

 

Režie: Paul Hyett

Scénář: Mark Huckerby a Nick Ostler

Hrají:

Elliot Cowan (Adrian)

Rosie Day (Nina)

Calvin Dean (Paul)

Sam Gittins (Billy)

 

Co by mohl nového přinést film s vlkodlakem? Když si položíte hned na začátek tuhle otázku, možná budete trochu zklamáni, protože zase něco tak extra nového snímek nepřináší. Ale pokud se zeptáte, jestli by takový film mohl být zajímavý, tak v tom případě už by se vám mohlo dostat něco, co stojí za to vidět a co by vás mohlo bavit. „Howl“ je film, který jde vyšlapanou cestou, ale díky prostředí a relativně i díky postavám nenudí.

 Zase jeden z těch momentů, kdy je lepší se neotáčet.

Prostředí je tady skutečně velmi důležité. Hned na začátku jsme ve vlaku. Sledujeme průvodčího, který kontroluje jízdenky. Prostřednictvím jeho osoby se tak poměrně elegantně a celkem snesitelně seznamujeme s jednotlivými cestujícími a na první pohled zjišťujeme, o jaké se jedná charaktery. Tak trochu jsou karikaturami, ale tak trochu zároveň vytvářejí přehled o lidských vlastnostech.

 Lykantropie nedělá pěkná těla.

Ano, některé z postav byste rovnou nakopali do prdele. Tak nějak si myslím, že o to také šlo, protože postupně se film snaží ukázat, že pokud jde o krizovku, tak se ti lidé dokáží spojit, a to i přesto, že se prve chovali jako hovada a že mají hodně rozdílné vlastnosti. Film v tomhle ohledu není objevný, je to relativně standardní součást katastrofických filmů, stejně jako to, že i přes sounáležitost se stejně něco podělá.

 Zachrání se?

Prostředí filmu „Howl“ je využito skutečně naplno a ukazuje, že i přes vyčpělost žánru se dá natočit snímek, který je dobrý, minimálně v tom ohledu, že má skvělou atmosféru. Skutečně na vás padá paranoia a deprese z toho, co sledujete. A pak je tu ještě prvek masek, které jsou výborné. Je to osvěžující zase ve vlkodlačím filmu vidět klasické triky a ne digitální potvory. Poslední dobou to není výjimka, což je jen dobře – viz například hororová komedie WolfCop.

 Snad není nic na zemi!

Za mě nato, že se jedná o vlkodlačí horor, pecka a já začínám mít pocit, že tenhle žánr ještě má co říct. Ale to je prostě tím, že se ho musí chopit schopní tvůrci. Vypadá to, že zde takoví jsou a je to jen dobře. Ještě kdyby se takoví objevili i v zombie žánru. „Howl“ mohu rozhodně doporučit, a i když zde není proměna dokonale ztvárněna jako jinde, ten film má prostě skvělou atmosféru.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vlkodlaci, survival)


Přidat komentář