Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství (2008)

10%
Čtvrtý díl v sérii "Jedovatý břečťan", díl, který už z hororu nemá v podstatě vůbec nic.

Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství

Poison Ivy: The Secret Society

USA, Kanada, 2008, 95 minut

 

Režie: Jason Hreno

Scénář: Liz Maverick, Peter Sullivan a Michael Worth

Hrají:

Miriam McDonald (Daisy)

Shawna Waldron (Azalea)

Ryan Kennedy (Blake)

Crystal Lowe (Isabel)

 

No, úvod mě navnadil na pořádnou blbinu a už podle názvu jsem si říkal, jakou to asi bude mít spojitost s předchozími filmy. Ne, že by zde nějaká velká spojitost vůbec existovala, ale tak říkal jsem si, že když je tohle pořád jedna značka, nějaké propojení by zde asi být mělo, ne? No, ve skutečnosti se tak neděje a snímek využívá pouze ono jméno „Jedovatý břečťan“, aby navodil pocit, že je tu určitá tradice a že mezi diváky je tohle oblíbená série, když už je tu čtvrtý díl.

Tahle prsa se budou ve filmu dobře vyjímat.

Mám takový pocit, že když už nevíte, jaké pokračování natočit, šoupněte do toho nějaké tajné vysokoškolské společenství, což se například stalo i v ubohoučké sérii, která navazuje na „Prci, prci, prcičky“. Mluvím o „American Pie Presents...“. Stejné se stalo i „Jedovatému břečťanu“. Tajná společenství v sobě mají určité kouzlo, ale problém je v tom, že v hororu jsou zobrazována v podstatě jen jedním jediným možným způsobem. Jsou to společenství, kde se vyznávají téměř až satanské rituály. Viz například nezávné Alpha Girls. „Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství“ není zásadní výjimka.

Jééé, další nudné rituály!

Ač původní snímek „Jedovatý břečťan“ na erotiku vůbec nesázel a spíše vycházel z určitého sexuálního napětí mezi mladou dívkou a starším mužem, erotika se stala poznávací značkou dalších filmů v této sérii. „Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství“ v tomto nastoleném trendu celkem úspěšně pokračuje. Sex je zde využíván jako zbraň k tomu, aby dívky dosáhly všeho, co chtějí.

Jsem říkal, že to není horor?

Zápletka je neskutečně prostinká a hlavně ohraná. Holka z venkova jede na univerzitu, kam se dostala svou pílí, ale zde se setkává se „skutečným“ městským životem. Ten je plný intrik, nepřátelství a také nebezpečí. Holky mají vlastní tajné společenství a v Daisy vidí hrozbu. A tak před tím, než se rozhodnou ji zničit, přijmou ji mezi sebe a pokusí se z ní udělat mrchu. Povede se jim to? Drama jako stehno, které je až moc podobné filmu „Velmi nebezpečné známosti“, jen s tím rozdílem, že tady už opravdu není nic navíc, ani ty dobré herecké výkony.

Tak sem tam se na to dá koukat.

Erotika zde funguje, ale čekat půl hodiny na to, než se zde nějaká objeví, je celkem dlouho. Ano, film chce ukazovat naše slabosti, ale je to všechno tak strašně předvídatelné, nudné a nezajímavé. Je jasné, jak to celé dopadne a kdo nakonec vyhraje, protože přesto přese všechno je „Jedovatý břečťan 4: Tajné společenství“ jen hloupou americkou pohádkou o tom, že zlo prostě nikdy nemůže zvítězit. A ten debilní happy end... Bože, že se lidi nestydí takové šmejdy točit!

 

Hodnocení: 10 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Když jsem 'doháněl' břečťanovou sérii, překvapilo mě že poslední díl je až z tak pozdního roku. A skutečně, devadesátky téhle sérii (i podobným filmům) slušely více. Děj se už úplně oprostil od Ivy z prvního filmu, ono je to ale tak nějak jedno že s předchozími díly má tenhle společný jen název. Co si budeme povídat, film je to špatný. Ani ta nostalgie už tak nefunguje, protože je přeci jen poměrně nový. Díky tomu mi ale aspoň ubíhá o něco líp jak trojka, ale to je prostě tím že v roce 2008 se už filmy točily jinak. Je to všechno nesmírně předvídatelné, ohrané... alespoň ty krásné ženy zde zůstávají jako trademark série, a že na Miriam McDonald se kouká opravdu pěkně. Přes to všechno i tenhle film řadím k těm co mě nevysvětlitelným způsobem baví i když jsou prostě špatné, i na béčko. S ostatními břečťany moc společného nemá, ale určitou slabost pro něj mám i tak. Sice pak můžu polemi...
Adam Peňáz 28.09.2016 19:01:21 Reagovat Přidat nový komentář
Adam Peňáz
...polemizovat o svém dobrém vkusu a cítění pro filmy, ale ta mrška nostalgie, kterou trpím pro tuhle sérii, s sebou stáhla i tenhle film. Kdo má obdobnou slabost pro Jedovatý břečťan (je vůbec ještě někdo takový?), nechť zkusí i film Spolubydlící (Roommate, 2011) který by do série i krásně zapadl...
Adam Peňáz 28.09.2016 19:05:47 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (béčka, vrazi)


Číst komentáře