Jmenuji se Bruce (2007)

70%
Bruce Campbell zřejmě věří, že má své fanoušky, kteří ho mají rádi. A on je má taky rád, proto pro ně natočil film, v němž se stal hlavním hrdinou. Ač nejsem žádný velký fanda Bruce Campbella (a když se to tak vezme, ani trilogie „Evil Dead“ a už vůbec ne následného seriálu – jaké rouhání!), na tuhle sebestřednou popkulturní hororovou komedii jsem se docela těšil. A bylo i proč.

Jmenuji se Bruce

My Name Is Bruce

USA, 2007, 84 minut

 

Režie: Bruce Campbell

Scénář: Mark Verheiden

Hrají:

Bruce Campbell (Bruce Campbell)

Grace Thorsen (Kelly Graham)

Taylor Sharpe (Jeff)

Ted Raimi (Mills Toddner / Wing / Sign Painter)

James J. Peck (Guan-Di)

 

V zapadlém hornickém městečku v noci jede mladý Jeff se svým kamarádem na místní hřbitov zaskotačit si se dvěma mladými samičkami. Jenže místo nesmělého sexu Jeff probudí starého čínského démona Guan-Diho, ochránce mrtvých (před mnoha lety v místním dole došlo k neštěstí, při němž zahynulo mnoho čínských horníků) a patrona sójového tvarohu (jen chyba překladu nebo jde opravdu o tofu?). Nasraný Guan-Di okamžitě odpraví Jeffovy kamarády a vydá se na vražednou cestu městečkem. Mezitím ikona, modla a kultovní herec nízkorozpočtových béčkových krváků Bruce Campbell zrovna natáčí ještě úchylnější pokračování již tak dost úchylného sci-fi hororu o směšně vypadajících okřídlených krvežíznivých monstrech a ve volném čase se opíjí a otravuje svou exmanželku debilními telefonáty. Navíc se blíží jeho narozeniny a jeho agent mu slíbí skvělý dárek. Jednou večer však Bruce unese Jeff, jeho obrovský fanoušek, a odveze ho do města, aby se postavil démonickému Guan-Dimu. Bruce si zpočátku myslí, že je to součást agentova dárku, a tak ze sebe dělá machra, brzy mu však dojde, že to je krutá realita. Přesto se Guan-Dimu nakonec postaví a při tom stihne sbalit Jeffovu rajcovní matku…

Jmenuji se Bruce

Jmenuji se Bruce“ je film, který se nebere vůbec vážně a jeho největší silou je milá a příjemná schopnost titulního hrdiny dělat si srandu sám ze sebe a nebát se vrhat i do těch nejtrapnějších a nejnepozitivnějších situací (např. sobecky zbabělý útěk před démonem, při němž okrade bezbrannou stařenku a ještě nevinnější dítě). Bruce Campbell se rozhodl nebrat si žádné servítky, a tak si nakládá jak může. Samotný příběh je náležitě ultrabéčkově ubohý až stereotypní, ne nepoznatelně inspirovaný např. „Galaxy Quest“ (herec ztotožněný se svou rolí) a „Velkými nesnázemi v Malé Číně“ (setkání a souboj se starým čínským démonem – i ta vzhledová podobnost by tu trochu byla) a zápletka echt béčkově přímočará. Postavy jsou ve své minimalistické jednoduchosti (charaktery jen letmo načrtnuté, aby postava mohla chodit, mluvit a byla rozeznatelná od ostatních, jít více do hloubky si netroufají) zajímavé. Čínský démon Guan-Di je opravdu vynikající, skvělá maska, rychlé a bezmyšlenkovité jednání, akční každým coulem, démonicky charismatický a hodný obdivu a zalíbení. Jen škoda, že nedostal více prostoru.

Jmenuji se Bruce

Tohle všechno však má své opodstatnění a v kontextu i důvod – poskytuje to dostatečně prostoru pro to hlavní, proč byl film vůbec natočen. A tím je tuctově klasický (a proto skvělý) sebeironický, sebeparodický, sebeztrapňující, neustále hláškující Bruce Campbell, jež si dělá srandu nejen ze své zapadlé filmové kariéry kutovního béčkaře, který má blíže k céčku než áčku, ale i ze svých nejslavnějších filmů (dojde i na nezbytnou motorovou pilu: „Motorová pila je cool, chlapče. Je ale kurevsky těžká!“). A ještě více než Campbell film okupuje pro mě osobně obrovsky překvapivá, neustálá záplava hodně dobrého (a místy až inteligentního a promyšleného) humoru, který k tomu nejprovařenějšímu a nejspodnějšímu (Campbellova neposedná ruka v přítomnosti Grace Thorsen – čí ruce by ale tahle nádherná žena nechala v klidu?) sklouzne jen tu a tam. Přebíjí to však Campbellovy smrtící hlášky, situační humor a stále překvapivé scény (rozhovor s prostitutkou o jejím pohlaví).

Jmenuji se Bruce

Byl to záměr a zřejmý nadžánrový nadhled, ale humor cokoliv hororového zatlačuje daleko do pozadí. Přesto Campbell dokázal natočit film, který je věnován když už ne jeho zarytým fanouškům a fanynkám, tak alespoň těm, kdo dva tři jeho nejznámější filmy viděli. Neznalost jeho filmových rolí vás připraví minimálně o třetinu humorných scén. Ale pochybuji, že by se na ten film díval někdo, kdo nemá o Campbellovi ani páru.

Jmenuji se Bruce

Velmi mě potěšilo, že mě film nezaujal jen hezkou herečkou, dobrým démonem a známým hercem, ale tím, čím měl - humorem. Bavil jsem se, smál jsem se. Což vzhledem k tomu, že „Jmenuji se Bruce“ od diváka zcela jistě více neočekával a ve více nedoufal, je dostačující.

Hororové filmy (duchové, béčka, komedie, mysteriózní)


Přidat komentář