King of the Zombies (1941)

70%
Za mě parádní hororová komedie. Nebo spíš jen komedie?

King of the Zombies

USA, 1941, 67 minut

 

Režie: Jean Yarbrough

Scénář: Edmond Kelso

Hrají:

Dick Purcell (James McCarthy)

Joan Woodbury (Barbara Winslow)

Mantan Moreland (Jeff)

Henry Victor (Dr. Sangre)

 

Snímek „King of the Zombies“ se mi nezamlouvá proto, že je to dobrý hororový film, protože to přece jen po více jak sedmdesáti letech asi nebude, to by byl zázrak, aby se o něm moc nemluvilo, ale zaujal mě proto, že se i po více jak sedmdesáti letech jedná o velmi dobrou komedii. Jasně, tohle není aspekt, který nutně očekáváte od hororu, ale zrovna tady to funguje.

 Asi se nepodíval za sebe.

Většinou v komediálním hororu funguje jenom jeden z žánrů. Pokud je to dobré, tak buď je to dobré jako komedie, anebo je to dobré jako horor. Samozřejmě, že existují výjimky jako Braindead, ale to je jeden z mála filmů. Ale najdou se i další, napadá mě Tucker a Dale vs. Zlo, ale tam také budete mít pocit, že spíše převládá ta humorná stránka. „King of the Zombies“ je rozhodně komedie.

 Ten jeho výraz!

Snímek má poměrně jednoduchý děj, kterým bylo hlavně potřeba dostat postavy do karibské oblasti, kde by se dění mělo odehrávat, protože přece jen v roce natočení filmu se zombie spojovaly hlavně s voodoo magií. Takže máme amerického agenta, který má za úkol spolu se svým sluhou a pilotem najít admirála, který se v oblasti ztratil během druhé světové války, kdy zde havarovalo jeho letadlo.

 Tady je ještě lepší!

I když je hlavní postavou Dick Purcell, jsou zde zajímavé postavy na ostrovech, tak nakonec je to sluha Jeff, který si sebral film pro sebe. Mantan Moreland byl skvělým komediálním hercem a jednotlivé vtipné repliky tu podává takovým způsobem, kdy mě dokonale odrovnal. Sám se divím, že sem si ho nevšiml dřív, protože díky němu je snímek vtipný a má smysl se na něj koukat.

 Zlo přichází.

Jako zombie film je snímek „King of the Zombies“ až příliš klasický, trochu o ničem a rozhodně v sobě už nemá to překvapení, které ještě teoreticky mohl mít v době premiéry. Ale je to humor, jenž filmu pomáhá, který ho pozvedává a díky kterému je ta hodina a kousek rozhodně nikoli promarněným časem. Není to dobrý horor, ale je to zábavná komedie s prvky, jenž mají hororový původ.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (zombie, komedie)


Přidat komentář