La notte che Evelyn usci dalla tomba (1971)

70%
Někdy, i když toho šílence znáte hned od začátku, vás překvapí, jak je to nakonec celé zamotané.

La notte che Evelyn usci dalla tomba

Itálie, 1971, 103 minut

 

Režie: Emilio Miraglia

Scénář: Massimo Felisatti, Fabio Pittorru a Emilio Miraglia

Hrají:

Anthony Steffen (Lord Alan Cunningham)

Marina Malfatti (Gladys Cunningham)

Erika Blanc (Susie)

Giacomo Rossi-Stuart (Dr. Richard Timberlane)

 

Italské giallo má mnoho podob a právě snímek „La notte che Evelyn uscì dalla tomba“ je toho zase důkazem. Krása gialla je v tom, že prezentuje, vždy, příběh, kde někdo umírá, ale už je rozdíl v tom, jak je to celé prezentováno, a jaké prvky jsou k tomu použity. Někdy vraha neznáme, někdy sledujeme šílence od začátku, a někdy je to trochu komplikovanější, než to na první pohled vypadá. A tohle je přesně případ snímku „La notte che Evelyn uscì dalla tomba“.

 Tady ještě vypadá celkem normálně.

Co budete dělat, když vám zemře vaše milovaná a vy ji budete vidět v každé zrzavé ženě, kterou potkáte? No, hlavní hrdina tohoto filmu si usmyslel, že si bude zrzky vodit k sobě na hrad, který se pomalu mění v ruiny, a jako návnadu na ně použije peníze, kterými jim zaplatí za sex. Vzhledem k tomu, že může nabídnout peněz hodně, dámy jsou svolné. Většinou proto, že za peníze provozují sex velmi často. Jenže lordovi nejde o sex, ale o to, aby zrzky ve sklepě mučil a následně zabil.

 Tady už se projevuje jeho pravá podstata.

„La notte che Evelyn uscì dalla tomba“ není snímek silně explicitní, pokud se násilí týká, ale na tok 1971 je to přece jen více než dobré, protože zde je i scéna s liškami a vnitřnostmi. V tomhle směru je to snímek velmi nápaditý, a pokud se týká explicitnosti, tak ta je silná minimálně v erotických scénách, kdy hned od začátku jsou zde ženy, které nerady nosí podprsenku a vlastně cokoli na horní části těla. Hned na začátku se objevuje krásná Maria Teresa Tofano, která už se objevila jen ve snímku Zeder, ale mně tady prostě učarovala. Ano, já jsem také na zrzky – proto je moje přítelkyně dříve blondýnka a teď brunetka, což je její standardní barva.

 Prostě krásná zrzka.

První polovina filmu se vyžívá v tom, že sledujeme, jak jsou jednotlivé ženy svlékány, většinou to tedy zvládnou samy, a následně zabíjeny. To už za ně zvládne někdo jiný. Tohle je takové klasické torture porn, které nejde do nějakých zbytečných detailů. Ve druhé polovině už ale nastupuje giallo a příběh se pořádně zamotává. V podstatě až do konce nebudete přesně vědět, jaké bude rozuzlení. Může se to jevit trochu překombinované, ale ono je naopak zajímavé, jak se snímek specificky vyvíjí.

 A další pravděpodobná oběť.

„La notte che Evelyn uscì dalla tomba“ patří určitě k tomu lepšímu, co jsem v žánru giallo viděl, a co si budeme povídat, je to i krásnými ženami, které se zde objevují. Jsou přirozené, sexy, vzrušivé. Ale v tomhle případě mě zaujal i příběh, kdy na konci filmu máte pocit, že se díváte na něco jiného, než co jste před hodinou a tři čtvrtě začali sledovat. Finále je pak už zběsilou hrou s postavami a divákem.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (mučení, vrazi, giallo)


Přidat komentář